Нова кабина и нови функции при комбайните Laverda за следващия сезон

Нова кабина и нови функции при комбайните Laverda за следващия сезон

В готовност за сезон 2013, LAVERDA представи нова кабина и дизайн на пет- и шест-сламотръсовите си зърнокомбайни от сериите М400 и М300, съобщиха за Трактор.БГ от фирма Оптиком.

 

Новите машини се създават и произвеждат в Центъра за високи постижения в комбайностроенето на AGCO в Бреганце, Италия заедно с „братовчедите си" от Fendt и MF.

 

Обновените модели са 4: пет-сламотръсовите M400ADV и M300 и шест-сламотръсовите M410ADV и M310. Всички са с новата Skyline кабина, която утвърждава високите стандарти с още по-добра работна среда за оператора, нови функции и подобрения.

 

LAVERDA представя Skyline като изцяло нова структура, от стълбите, през вътрешността до покрива. Челното стъкло е широко и заоблено и осигурява на оператора перфектна видимост дори при работа с най-дългия хедер в гамата на LAVERDA. Извитото предно стъкло е затъмнено, ламинирано и обезопасено, като съдържа уникален слой за намаляване нивото на шума до минимум.

 

Операторската седалка на въздушно окачване е стандартно оборудване, а на разположение на оператора под нея има хладилник и кутия за съхранение. Напълно автоматичен климатик и отопление също са стандарт. По-добра видимост за работа през нощта осигуряват новите работни светлини - по четири от всяка страна на покрива и по три на платформата. Нови отопляеми и електрически регулируеми двойни огледала дават чудесна видимост към страничните и задни части на комбайна.

 

Нов ергономичен мултифункционален лост Powergrip е интегриран в подлакътниците на седалките за лекота на използване. Само с няколко пръста се регулират най-често използваните функции.

Местенето на лоста напред или назад ускорява или забавя скоростта на комбайна, а движение назад се избира с бутон на гърба. Четири бутона точно под лоста управляват важни, но по-рядко използвани функции, като вършачния апарат, хедера, четирите задвижващи колела и новата електрическа парк-спирачка.

 

Пред подлакътника е разположен новият цветен сензорен 10,4-инчов терминал TechTouch, който дава информация за всички режими на работа и операции на комбайна, както и възможност за множество автоматични настройки за работа при различни култури. Настройките лесно се променят от сензорния дисплей на монитора или чрез бутони и кръглия въртелив ключ отстрани на терминала.

 

Екранът е разделен на 4 части и операторът може да избира елементите или какво да вижда на екрана. Общата информация винаги е налична и показва оборотите на двигателя, скоростта на движение и други данни за работата на двигателя и комбайна. Главното меню показва настройките за всички важни компоненти, като височина на хедера, скорост на цилиндъра, предно-и задно-отваряне на барабана /concave front- and rear-opening/, скорост на вентилатора, ситата, загуба на зърно. На целия екран (или умалени до видимост в 1 от 4-те му секции) може да се показват изображения от камерата за задно виждане.

 

В списъка с опции е новата мултимедия навигация „New York 800" с LCD Цветен 6,2 инчов цветен екран и основни функции радио, CD, DVD плейър, два USB порта, Bluetooth и слот за SD карта, както и слот за видео-източник. Освен GPS навигация компютърът осигурява контрол на добива и на влажността.

 

Версиите LC (Leveling Concept) - на моделите M410 and M400 осигуряват самонивелиране на целия комбайн при жътва по хълмисти терени при 20% напречен наклон, 30% надлъжен при изкачване и 10% надлъжен при спускане. Хедерът перфектно „копира" наклонения терен и позволяват на комбайна да жъне чисто, без загуби, с върхова производителност и максимален комфорт и сигурност за оператора.

 

Стандартно комбайните LAVERDA от сериите М400 и М300 са със системата за интелигентна жътва GSAX (Ground Self Alignment Extra) за контрол на височината на отрязване и странично плаване на хедера, захранваща система PFR (Prepare and Feeding Roller), многофункционална система за вършитба и сепарация MCS Plus (Multi Crop Separator) с електрическо задвижване, REV модул - отбоен битер със собствена контрабарананна решетка, регулируем в 3 позиции за по-добра сепарация и придвижване на сламата до сламотръсите.

 

Хедерите са FreeFlow с висок капацитет и работни ширини от 4,8 до 7,6 метра и стандартно оборудвани със самопочистващия Schumacher нож. AGCO SISU двигатели с SCR технология задвижват LAVERDA в съответствие с екологичните регулации. При всички модели горивният резервоар е 620 л, а резервоарът за Ad-Blue е 80 л.