Нова, по-яка стомана издига българските машини до световни висоти

Раломекс АД чества своята 45-годишнина с нови разработки и специални лизингови условия

Нова, по-яка стомана издига българските машини до световни висоти

2021 е знакова за Раломекс АД – вече 45 години фирмата произвежда машини за модерно земеделие. Затова и 13-ото издание на изложението БАТА АГРО е специално за екипа, който показа една голяма част от иновациите, разработени през последните две години.

 

Както земеделският труд не познава почивен ден, така и машинното предприятие върви в крак с новите тенденции на полето и действа върху нови разработки. Една от тях е 5-корпусен обръщателен плуг.

 

„Новото при него са няколко елемента. Това е новият винтов контур на отвала на отметателната дъска. Първо, тази нова геометрия позволява по-висока скоростна обработка. Второ, благодарение на доброто обръщане се получава по-ниско съпротивление върху дъската и оттам идва икономия на гориво“, разкрива Рашид Узунов, главен инженер на Раломекс АД.

 

 

Другият иновативен елемент е видът на ходовото колело, което е обръщателно и опорно по време на работа. Новото при него е, че неговата конструкция е т.нар. тип махало. Тоест при самото обръщане колелото прави малка амплитуда при завъртане, което го пази от бързо износване и амортизиране, както и прави обръщането без тласъци и удари.

 

„Най-новото в този плуг е новата ни концепция за захвата на плужните корпуси към рамата на плуговете. Сегашната конзола е с болтова връзка, където се използват крепежни елементи от ново поколение“, допълва Узунов. 

 

 

Друга иновация, която Раломекс АД е внедрила не само в плуга, но и във всички свои машини, е цялостна промяна на материалите за изработка. В момента инженерите залагат на висококачествена стомана от ново поколение от водещи производители, като Hardox и Domex. Тя е използвана и при най-новата разработка в групата на култиваторите – KKL 60.

 

„Този култиватор е от така наречената Light серия. Това не означава, че той е лек като маса, а че гарантира по-лека работа на полето. Това е машина, която осигурява лека ивичеста обработка на почвата, което е част от технологията No-till“, обяснява главният инженер на Раломекс АД.

 

 

За друга технология, която все по-осезаемо навлиза в българското земеделие – Strip-till, от Раломекс АД препоръчват своя разхрочвач РН-2,5 Р, както и стърнищен култиватор Kombimax 3000. Той включва три работни зони, които могат да се изключват поотделно. Този култиватор е хит на пазара през последните три години. 

 

 

Още една топ машина на щанда на българския производител е дискова брана БДП – 4,6 ПП от серията Non Stop. Нейната работна ширина е 4 и 60, а работният орган представлява едно лагерно тяло с два самостоятелни диска. 

 

„При него характерното е, че той е пружинен. Тоест ако по време на работа срещне препятствие – камък, който не може да бъде преодолян, тогава работният орган се свива, преодолява препятствието и се връща отново в работна позиция“, описва в детайли Рашид Узунов. 

 

 

Редом до хидравличния валяк, на чиято рама могат да се монтират три вида работни органи, посетителите на БАТА АГРО нямаше как да подминат и най-големия плуг, дело на български производител.

 

„Конкретният модел е 9-корпусен, обръщателен плуг, като по-големият е 10-корпусен на същата база. Това е плуг, който е подходящ за трактори от типа 400 к.с. и нагоре. Той също е изработен с плужно тяло с подобрена винтов отвал на дъската, което спестява гориво по време на оран заради по-доброто обръщане“, изрежда предимствата инженерът.

 

 

Раломекс АД е в помощ на земеделските производители и със своите подемници, пръскачки, апликатори. Най-новата им разработка, която ще влезе официално в експлоатация догодина, е сеялката за директна сеитба, като базовият модел е с работна ширина 3 м. 

 

Тази основна за технологията No-till машина, както и всички останали свои продукти компанията предлага при изключително гъвкави форми на заплащане. Клиентите имат изключителната възможност да се възползват от специално разработен лизинг, насочен спрямо техните нужди и възможности. 

 

Повече информация за машините на Раломекс АД може да намерите на www.ralomex.com, [email protected] и 0889 38 55 23