Новата високоскоростна пръскачка от HORSCH вече и в България (ВИДЕО)

Новата високоскоростна пръскачка от HORSCH вече и в България (ВИДЕО)

Растително-защитните мероприятия са изключително важна част при производството на селскостопанска продукция. Всяка грешка коства не само пари, но и много време, за да се поправи. Наред с избора на правилния препарат, също толкова важен, е и изборът на подходяща техника, с помощта на която той да достигне до целта.

 

 

Когато се купува пръскачка обикновено основните критерии за избор са: ширината на щангите, обема на резервоара и броя на дюзите. С навлизането на самоходните пръскачки, важен елемент вече е и просвета на пръскачката, за да се третират растения и в по-късен стадий на растеж. Всички земеделски стопани знаят, че при силен вятър и високи температури не се пръска, а дали се е замислил някой – при какво отстояние от растенията трябва да се движат щангите, за да достигне 100% от препарата до тях; каква точно да е капката, която попада върху растението, за да е ефективна?

 

 

Един от производителите, който предлага техническо решение e HORSCH, с новата система BoomControl. HORSCH направи революция при управление на крилата по време на пръскане, осигурявайки прецизно и спокойно водене над растенията. Този вид активно управление е уникално, патентовано и поставя основата за опръскане на възможно най-близко разстояние от растенията.

 

 

В това има възможност да се убеди и екипът на Трактор.БГ, който бе поканен от официалния вносител на марката за България, фирма Агротрон, на полетата, край варненското село Млада Гвардия. В наши работни условия ни се предостави възможност да разберем, защо фермерите слагат знак за равенство между тази машина и иновативни технологии на пръскане.

Чавдар Миланов, главен инженер в К-ЕЙ-ГАД, сподели пред нас:

 

„Ние сме една от иновативните фирми в земеделието, както сте забелязали в нашия парк има много разнообразни машини, които са със специфични характеристики. Избрали сме Horsch по две причини – защото работим по безорна технология, имаме пълен комплект машини на фирма Horsch и една от най-добрите пръскачки, бих казал в света, е тяхната пръскачка. А втората причина е, защото ни допада като производителност, технология и иновации.“

 

 

 

Тази самоходната пръскачка HORSCH LEEB PT 330 е една истинска технологична новост, която от немския производител предлагат серийно на пазара от тази година, след изключително прецизни тестове и изпитвания.

 

 

Самоходната пръскачка LeebPT 330 има 6-цилиндров двигател с 330 к.с. с водно охлаждане. Управлението е електрохидравлично за 4-те колела , задвижването е безстепенно хидростатично с изцяло разработена от HORSCH система на управление, която позволява скорости от до 30 км/ч на полето и до 60 км/ч на шосето. Машината е със самостоятелно хидравлично окачване на всяко колело, което се регулира безстепенно от 2,25 до 3 м ширина. Просветът е от 1,4 до 1,6 м и също се променя безстепенно. Така пръскачката може да се използва и при високостеблени култури, като царевица и слънчоглед. Резервоарът за разтвора е с обем от 5 000 л., а за чиста вода 500 л. , а мощността на помпата е 1 000 л/ мин. Измиването на резервоара става изцяло автоматично посредством системата CCS (ContinuousCleaningSystem). Предлага се с размер на щангите от 30 до 36 м (от 9 части).

 

 

Управлението на щангите е поверено на отличената на АГРИТЕХНИКА 2013 година със сребърен медал система BoomControl. То позволява абсолютно стабилно водене на щангите дори и при висока работна скорост, и неравности на терена.

 

 

LЕEBPT 330, подобно на прикачната пръскачка LeebLTе с нова концепция за обслужване. Тази концепция за пръв път е разработка изцяло на HORSCH и предлага множество иновативни функции, които ще облекчат работата на водача при настройка, управление и контрол на пръскачката. Това важи и за управление на дюзите ,с разстояние между тях от 50 и 25 см. Така в едно, със системата BoomControl, става възможна работа на разстояние от 30 см , което позволява значително по-малко отклонение при вятър и оптимизиране на цялостното опръскване на растенията. Предлага се голям избор на комбинации от дюзи от 1-0 (на всеки 50 см една дюза) до 4-2 (на всеки 50 см 4 дюзи и на всеки 25 см 2 дюзи) и тяхното и по отделно автоматично включване и изключване.

 

 

Чавдар Миланов, главен инженер в К-ЕЙ-ГАД, обясни:

„Horsch са известни със своите иновативни решения във всяка една от машините, които произвеждат. Най-важно е качеството за нас. Тази пръскачка има уникална система за стабилизиране на щангата на височина от 30 см, което позволява да се разпредели правилно работния разтвор в полето. Това е много съществено предимство за качеството на извършената работа.“

 

Освен всички останали технологии, самоходната пръскачка е оборудвана и със системата BoomSight – лазерна разпознаваща система за защита и интелигентно водене на щангите.

 

 

BoomSight, посредством сензорика, предварително сканира и регистрира терена по цялата работна ширина. Това позволява щангите така да бъдат регулирани, че отклоненията да се сведат до минимум. За целта на покрива на кабината се монтира лазерен скенер, който обхваща разстояния от около 20 м в ляво и в дясно и около 15 м напред. От данните на скенера се изготвя модел на участъка, който показва релефа, празни участъци, релси и неравномерности на посева или на терена. Базирайки се на тази информацията става регулирането спрямо сканирания модел съответно на средата, ъгъла при наклон и ъгъла между сегментите на щангите. Стойностите на ултразвуковите сензори служат след това само за контрол.

 

 

Чрез регистрирането на заобикалящия терен се постига свеждане на грешките между зададените и действителни стойности при воденето на щангите до чувствителен минимум. Допълнително се разпознават празни участъци или препятствия в посева , което възпрепятства рискът от щети по щангите. Чрез BoomSight може да се извършва в съответствие с климатичните условия природосъобразно, независимо от дневната светлина пръскане.

 

 

След впечатляващите резултати, които наблюдавахме на полето Чавдар Миланов, главен инженер в К-ЕЙ-ГАД – ръководител производство в стопанството-домакин, което посетихме край село Млада Гвардия, сподели впечатленията си от работата и с официалния вносител на Horsch за България фирма Агротрон М.

„Първата машина, която продадоха Агротрон е в нашето стопанство. Това е една 9-метрова сеялка – Horsch Pronto 9SW. От там насетне имаме още машини купени от тях, разбира се с марка Horsch и имаме отлични взаимоотношения с фирма Агротрон.“

 

 

За повече информация за новата самоходна пръскачка LEEB PT 330, може да получите от фирма Агротрон на телефон: 0892 49 42 42 и в интернет на адрес www.agrotron.bg

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!