Нови еко-норми за агротехника се очаква да влязат в сила около 2018-2020г.

Нови еко-норми за агротехника се очаква да влязат в сила около 2018-2020г.

Нови еко-норми за агротехника се очаква да влязат в сила около 2018-2020г.

 

След като през последните години всички производители на трактори, комбайни и самоходна земеделска техника като - самоходни пръскачки, гроздокомбайни и т.н., въведоха нови дизелови двигатели с SCR и EGR системи за по-малко вредни емисии.

 

Нови промени в дизеловите двигатели се очакват да бъдат въведени в производство през 2018-2020, с цел ограничаване на емисиите от карбон - диоксид, което неминуемо ще намали и разходите за гориво.

 

Друга промяна, която ще бъде технологичен факт е мониторингът на вредни емисии на бордкомпютър в кабината на тракторите и комбайните. Това заявиха представители на AGCO, които работят по въвеждането на нови технологични решения при производството на селскостопанска техника. Според тях в близко бъдеще на пазара за агротехника ще се появят и трактори с мощност 800 к.с., понеже има търсене за такива машини от страна на фермерите.

 

Не на последно място, инженерите разработват нови технологии, които да позволяват по-качествено и лесно използване на био-горива, био-фосили и био-маса в комбинация с традиционното дизелово гориво.

 

Освен това в близките години се очаква най-големите производители на трактори да заменят 6 цилиндровите двигатели в по-ниските мощностни диапазони с ново поколение 4 цилиндрови двигатели, които да гарантират мощност около 130 к.с., но и много по-малък разход на гориво.

 

Преди 5 години, уникална екологична система за използване на отделените газови емисии при работата на тракторите измислиха канадски фермери и учени, основали през 2005г. компанията "NCQ" / Nitro/carbon Quest Inc./ Новата система отработва 100% от изхвърлените тракторни газове и ги вкарва в почвата под формата на подхранващ въглероден двуокис.

 

Благодарение на патентованата система на "NCQ", отработените газове от дизеловите двигатели на тракторите влизат в специална необемна система, която се поставя към двигателя на трактора и чрез тръби в почвата се изпраща отделеното количство въглероден двуокис, който спомага за развитието на растенията и намалява многократно / над 40%/ нужното количество торове. Според създателите на системата, освен производствена ефективност, фермерите , които я приложат ще заявят своето отговорно отношение за опазването на околната среда. Цената на пълна комплектация за оборудване на трактор с мощност 200 к.с. е 15000$, но според създателите на високотехнологичната и еко-съобразена система, тази сума се оправдава още през първата година на използване, заради по-малката нужда от торовнасяне.

 

 

© текст и снимка : Трактор.БГ