Новият Claas Xerion 4500 - мощен трактор с много нововъведения

Новият Claas Xerion 4500 - мощен трактор с много нововъведения

В края на миналата година на изложението за селскостопанска техника в Хановер, Германия беше официално представен новият трактор Claas Xerion 4500. Покрай премиерата му, се появиха коментари, че бил "грозното пате" на Claas. Какво всъщност обаче показва новият XERION 4500 на полето?

 

Първо това не е стандартен конвенционален трактор, а трактор с еднакви по размер предни и задни гуми, с твърдо шаси. Предлага се в модификация, в която завиват и предните и задните гуми ( тип рачешко ходене ) Такъв трактор може да се използва за всякакъв тип целогодишни селскостопански задачи, включително и за издърпване на затънал в кал трактор със същия размер и маса ( примерно К 701 ). Моделът се предлага от Клаас в два варианта - със статична или с въртяща кабина. Новият Claas Xerion 4500 е с мощност на двигателя от 483 к.с. при 2203 Nm. Двигателят е Caterpillar с работен обем 12, 5 литра и "издиша" през обновения голям ауспух, разположен иновативно в предната част до капака на трактора. Общата маса в предната част на трактора достига 2,5 тона, но е отлично балансирана със средната и задна част на машината, за което спомагат и еднаквите по размер гуми, които всъщност имат 2,15 метра в димаетър и са с размер 710/85 R38s.

 

Claas Xerion 4500 е оборудван с безстепенна компютъризирана трансмисия CVT - ZF Eccom 4,5, която позволява максимална скорост от 0,5 до 50 км./ч.  напред и назад.

 

Една от най-големите промени, с която се отличава новият Claas Xerion 4500 от своите предходници е в кабината и вътрешното позициониране на работните уреди. Целият вътрешен изглед е съвършенно нов. Повечето функции на трактора се управляват лесно с пръсти. кабината на трактора е оборудвана и с CEBIS компютър, новост при който са т.нар. "бързи клавиши" за управление на двигателя, трансмисията, навесната система, както и запаметяване на избрани функции и поведение на трактора.

 

Хидравликата на Xerion 4500 е заебележителна със своите 205 л./мин. и 6 клапана за задния навес и 2 за преден навес. Задната навесна система има капацитет от 13,6 тона, а предната цели 8,4 тона. Навесната система е оборудвана и с допълнителна система за бързо-автоматично прикачване на ремаркета и цистерни.

 

На пътя и по време на транспорт, новият Claas Xerion 4500 се дърши изключително стабилно и тихо, със своите едва 1500 об./мин . при скорост от  50 км.ч. Една от най-странните особености при шофирането на този трактор е отдалечеността на тракториста от предния капак, в сравнение с конвенционалните трактори, както и различното усещане, което дават еднаквите по размер гуми при преминаване през неравности. Друга новост при Claas Xerion 4500 е увеличеният капацитет на горивния резервоар, който вече е 1000 литра и е напълно дистатъчен за целодневна работа в полето при пълно натоварване в продължение на 12 часа.

 

Повече за новия Claas Xerion 4500 : Универсал НВГ, оторизиран дилър на Claas - www.nvg.tractor.bg ; 0887413014; 0889231012