Ново партньорство в помощ на земеделците в България

Сътрудничеството между НИК и Kverneland гарантира по-ефективно и високотехнологично земеделие

Ново партньорство в помощ на земеделците в България
Компанията за прецизно земеделие НИК става ексклузивен представител на продуктовите линии Kverneland на норвежката компания Kverneland Group.
 
 
Сътрудничеството между двете компании ще допринесе за цялостното развитие на селскостопанския сектор в България, а с новите технологии, ще помогне за вдъхновяването на все повече млади хора да се захванат с него.  
 
“Ние вярваме, че има няколко начина да привлечем млади хора в земеделието и това е освен с по-добри условия на труд, така и да направим земеделието по-интересно място за развитие в професионален план. Също така, смятаме, че има много какво да се направи още в посока на оптимизиране на производството, намаляване на разходите и автоматизация. И в тази връзка виждаме Kverneland като един страхотен партньор, чрез своите иновативни машини може да ни позволи ние да правим това, което смятаме, че можем най-добре, а именно да внедряваме нови технологии, които в някои случаи дори променят практиките в земеделието”, коментира пред Фермер.БГ Иво Куманов, управител на НИК.
 
 
„Избрахме НИК като партньор, защото виждаме, че компанията има мисия. Виждаме, че са изключително компетентни в това какво представлява земеделието и каква технология е необходима, за да се продължи посоката на модернизиране на земеделието. Заедно с нашия фокус да оптимизираме тези процеси, ние смятаме, че ще постигнем прекрасна синергия.
НИК вече имат експертиза в почвените анализи и да дават най-добрите решения, които да се прилагат на полето. А ние работим върху това да се внедряват системи за този вид процеси. Слушайки какво се случва в почвата всички ще научат повече за това какво да развиват и кое е правилното. Така заедно ще учим едни от други как да бъде все по-атрактивни за земеделския сектор и да имаме успех заедно“, каза от своя страна Арилд Гйерде, вицепрезидент „Продажби и маркетинга“ в Kverneland.
 
 
Партньорството между НИК и Kverneland ще помогне и в решаването на един от най-големите проблеми, с който се сблъскват от няколко години земеделците в страната – липсата на работна ръка. В тази връзка от НИК стартират кампания, в която опитни земеделски производители ще споделят своите знания със своите колеги, но и с млади хора, които биха могли да се припознаят в тях и да вземат решението да се захванат със земеделие. 
 
„В момента всички ние смятаме, че – като казвам ние, имам предвид ние и нашите клиенти, че основният проблем са кадрите. С кампанията, която стартираме, искаме да покажем примери за успешни земеделски производители в България. Успешни с техните практики. Успешни като бизнес предприемачи.  
Ползите могат да бъдат в няколко направления. Едното направление е други земеделци, които искат да пробват подобни практики и подобни машини, да се допитат до тях. И второто направление е, млади хора, които досега не са се замисляли за реализация в агросектора или работят в чужбина в агросектора, да разберат, че тук има място за тях, има място за реализация в агросектора, но в един модерен агросектор“, категоричен е Куманов.
 
 
А за успеха на това начинание, партньорството на НИК и Kverneland ще може да допринесе още през идната пролет. 
 
„Има серия от нови машини, които предстои да анонсираме. Тази пролет ще видите по българските полета високоскоростна сеялка, която може да сее със скорост до 18 км./ч. от Kverneland. Също така съвсем скоро ще получим и новия плуг iPlough, който позволява автоматично следване и автоматично променяне на работната ширина, за да се спазва права линия и за да се обработи полето без никакви участъци, които да останат неизорани правилно. 
 
 
Технологията на Kverneland в посока на металообработка е нещо уникално. На практика, това, което научихме последните месеци при посещение на техните заводи е, че в Норвегия, стоманата, която те използват се произвежда по специална, тяхна рецепта. След което, всички инвентари, които те произвеждат, минават няколко обработки, така че да се постигне от един и същи метал различна твърдост в различните дебелини на повърхността. Т.е. един плуг, ако вземем за пример, външната обвивка е здрава, за де е износоустойчива, вътрешната обвивка е мека, за да е гъвкава и да се постигне една гъвкавост на инвентара. 
Знанието как да се обработва метала е в хората, които са в Норвегия. И по тази причина, тази фабрика не може да бъде преместена на друго място по света. 
Качеството на почвообработващите машини смятам, че тепърва има какво да покаже в България. Но освен това, в сферата сеялки, те са с едно страхотно знание и страхотни традиции“, обясни управителят на НИК.
 
„Планираме да се ангажираме с тази цел в дългосрочен план и да инвестираме в това да бъдем добри партньори на местните фермери“, допълни Гйерде.
 
„Продавайки технологии и въвеждайки технологии в земеделието е много важно да има хора, които да работят с тях“, заключи Иво Куманов. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!

Добави коментар