Новости в прецизното земеделие представят на АГРА 2013

Новости в прецизното земеделие представят на АГРА 2013

Фермерите вече могат да командват машините, които работят на полето, от всяка точка на света. Технологията е сред новостите на Международната селскостопанска изложба „Агра 2013“, която ще се проведе от 5 до 9 март в Международен панаир Пловдив, съобщиха организаторите.

GPS оборудването, разработено специално за  селскостопанския сектор от американска компания, позволява безжична комуникация между агротехниката и компютър в реално време.  Връзката се осъществява със специален софтуер, който може да бъде инсталиран дори на смартфони и таблети. Така се обменят данни за обработките, състоянието на машините, границите на полето, парцела и извършената работа. Събраната информация лесно може да се преглежда и редактира, така че да се вземат информирани решения от всяка точка на света, обясняват от „Ник електроникс“, фирмата изложител на изделието.

Как пчелите да се използват като разпространители на микробиални препарати за растителна защита ще покаже една от световните новости на „Агра 2013“. Това се постига със системата „Летящи лекари“, добавена към най-модерния вид кошери с бомбуси за опрашване,  които значително повишават ефективността на пчелите. Те ще бъдат предложени на щанда на „Виссер опора“, а са продукт на белгийска компания.

Многоредов култиватор за слята повърхност “Maдара” MKSP160 е високопроизводителна специализирана машина за интензивна обработка на почвата за предсеитбена подготовка – новост за българския пазар, произведена от „Мадара“.

Наред с хитовите изделия на водещи производители, фермерите ще намерят на „Агра 2013“ широка гама машини и инвентар за земеделието и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника,  финансови и консултантски услуги, софтуер за агробизнеса. Стопаните ще се запознаят и с научни разработки с практическа насоченост, подготвени от институтите в състава на Селскостопанската академия, която е съорганизатор на изложението.

Отново ще се проведе специализираната изложба „БиоАгра“, която се организира в партньорство с Фондация „Авалон“-Холандия и Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив. Тя представя  биохрани и продукти, екологични торове, препарати и подобрители на почвата, системи за контрол и сертифициране, маркетингови инструменти за биоферми.

Над 340 фирми от 20 държави вече са заявили участие в „Агра“, а ангажираните експозицонни площи са с 11% повече в сравнение с миналогодишното издание.