Обогатяване на торопочвена смес преди сеитба на разсад

  • 1980
  • 0
  • Новини
Обогатяване на торопочвена смес преди сеитба на разсад

ОБОГАТЯВАНЕ НА ТОРОПОЧВЕНАТА СМЕС

Преди сеитбата на разсадите се приготвя торопочвена смес, състояща се от две части добре прегорял оборски тор и една част пресята градинскска почва. Тя може да се обогати с 2 кг на кубичен метър суперфосфат, 0, 6 кг на кубичен метър калиев сулфат и 0, 4 кг на кубичен метър амониева селитра. Мерки срещу болести и неприятели

Срещу почвени патогени по зеленчуковия разсад и тютюна (причинители на сечене, кореново гниене, черно кореново, фузарийно, склероцийно и друг тип гниене) е възможно третиране с тотални пестициди, като:

 

 

 

• Базамид-гранулат

 

Дозата е 25 г базамид гранут на квадратен метър, като за 15-20 дни почвата се покрива, а след разрохването й се разбърква два-три пъти. Третирането с продукта трябва да става при температура от 13 до 18°С.

 

• Формалин

От 1-процентов разтвор, по 10-12 литра на квадратен метър, който е без остатъчни вещества в почвата. Лехите и торовата покривка се разрохват и покриват с полиетиленово платно за едно денонощие. Третирането трябва да се направи две-три седмици преди сеитбата, защото и двата продукта са токсични и за семената на зеленчуците.

 

Много добри резултати дава третирането с комби- нацията фундазол 50 ВП, в доза 2 г на квадратен метър и шампион - 1 до 2г на квадратен метър, внесени веднага след сеитбата. Но ако има опасност от силно развитие на тютюневия трипс (преносител на пръстеновидната некроза по тютюна) и бронзовост по доматите, тотал-ният пестицид каунтер 5 Г има превъзходство. Същият действа и при студено време, повърхностно и дъблочинно на почвените вредители, включително и на поповото прасе, важен вредител на разсада.

 

Ако не са използвани тотални пестициди, срещу поповото прасе се приготвят отровни примамки. Сваряват се до омекване пшенични или ръжени зърни, които се обработват с Би 58 в доза 50 мл на кг зърно плюс 30 мл олио. Примамката се използва в доза по 4-5 кг на декар. Третирането на торо- почвената смес може да се направи и с разтвор на син камък в концентрация 1, 5 до 2 на сто, като за квадратен метър почва се използват 10 л от разтвора. Сеитбата трябва да се направи след 10 до 15 дни.