Oбръщателен плуг и сеялка за директна сеитба Pottinger показа Булагро в Добрич

Oбръщателен плуг и сеялка за директна сеитба Pottinger показа Булагро в Добрич

Старозагорската фирма Булагро показа на Добричкото изложение две нови машини на австрийската фирма Pottinger – обръщателен плуг и сеялка за директна сеитба. Шесткорпусният обръщателен плуг Pottinger Servo 6.50 има много нови моменти, които още повече подобряват качеството му на работа. На първо място може да се отличи възможността за промяна на дълбочината на оран по хидравличен път от колелото. Подобрена е и защитата срещу камъни. В стария вариант тя беше болтове на отрез, а сега е болтове на скъсване – изключително удобно е, когато трябва да се подменят болтове, особено при оран в по-каменисти райони. Основната разлика между новия и старите модели е в по-голямата и подсилена основна рама на плуга.

Директната сеялка на Pottinger C6 също беше представена от Булагро. Тя е с работнен захват 6 метра. Възможностите, които сеялката предлага са много. На първо място тя може да сее директно на стърнище. Разполага със собствен радар, който определя скоростта на сеене, което осигурява изключително висока прецизност на посевната норма. Голямо предимство на сеялката е, че всяка тръба за изсяване е снабдена със собствен датчик за отпушване. Това дава възможност на оператора на трактора да следи дали всяка тръба изсява правилно. Сеялката е с изключително висока производителност – има възможност да се сее с голяма скорост. Новите машини са подходящи за фермери със земя над 5 – 7 хиляди декара, обясни търговският директор на фирмата Димитър Димитров. Те са подходящи за агрегатиране с трактори над 250 к.с.

Другата фирма, представител на Булагро груп холдинг ЕАД – Aгритрак представи финландските трактори Valtra, които предлага на българския пазар – от 74 к.с. до 211 к.с. На панаира в Добрич бяха изложени трактори от трите модела – Valtra A92, 100 к.с.; Valtra N141H, 160 к.с. и Valtra T191H, 211 к.с. Двата по-малки трактора са компактни помощни трактори - Valtra A92 е удобен за работа в животновъдни ферми, както и за окопаване. Фирмата показа на щанда си прикачна торачка Bredal K45 с обем от 5 хил. литра. Има два диска за разпръскване на 12 м. до 36 м. Bredal е датска компания, която също предлага  навесни торачки от 1500 до 3200 л. Контролът на разпръскване на пръскачките е постоянен и се контролира чрез компютър – не се влияе от скоростта на трактора. Продълбочителят на италианския производител Badalini също беше на щанда на фирмата. Основно в България се използват продълбочители с 3 м р.ш., 9 работни тела, които могат да извършат продълбочаване от 35 до 65 см. Имат възможност и за екипиране с хидравлични задни дискове. Агрегатират се с трактори от 150 к.с. до 200 к.с. Пръскачка Hardi NewCommander Twin Force също беше на щанда на Агритрак. При нея се използва технологията за разпръскване с въздух. Резервоарът е 3200 л., крилата – 24-метрови, има и троен дюзодържач. Крилата са с два вентилатора, които надуват ръкава за разпръскване с въздуха.