Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Очакваната нова реколта от пшеницата ще бъде около 3 милиона тона

Очакваната нова реколта от пшеницата ще бъде около 3 милиона тона

Очакваната нова реколта от пшеницата ще бъде около 3 милиона тона, а средният добив в рамките на 320 кг от декар. Средният добив е определен след последния преглед на есенниците на около 320 кг от декар. Очакваната изкупна цена на хлебното зърно ще бъде около 180-192 лева за тон без ДДС. Това стана известно след последното заседание на Консултативния съвет по зърното при Министерството на земеделието и горите. Участниците в съвета не виждат бъдещи проблеми по веригата зърно-брашно-хляб. Според информация от Държавния резерв се очаква през май на Софийската стокова борса да бъдат пуснати за продажба 80 000 тона зърно. Мелниците в страната имат запаси за работа до новата реколта.

До юли се чака да бъде готова и новата наредба за количествата земеделска продукция, които могат да останат като преходни за следващата година. Наредбата ще е нужна след влизането на страната ни в Европейския съюз. Защото ако след акта на присъединяване количествата бъдат надвишени, съюзът ще наложи глоби на държавата. 

Въпреки прогнозираната добра цена за пшеницата и ечемика от новата реколта, експертите коментират, че след ликвидирането на държавния монопол в зърнения сектор новите производители са останали без складове да съхранение на продукцията. Това от своя страна поставя един труден проблем, който кара фермерите да продават веднага след жътвата, когато зърното е най-евтино.

Коментари
nqkoi
на 08.06.2010 09:48:54
mnogo e qkjavascript:[:bravo:]
denis
на 21.12.2010 23:16:26
ne kato za piani[:cheers:]
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug