Очертаване на площи с GPS устройство Trimble демонстрираха край Летница

Очертаване на площи с GPS устройство Trimble демонстрираха край Летница

Земеделските стопани вече могат с GPS устройства да измерват площите, които обработват и с които ще кандидатстват за субсидии. За първи път в страната ни в Летница бе демонстирано как с GPS навигация Trimble от НИК ООД, инициатор за използването на GPS за очертаване, един земеделски стопанин може да очертае с изключителна точност земята, която обработва, и да подаде по електронен път заявление за подпомагане. На демонстрацията присъстваха  зам.-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева, Мюхеттин Караоглан - зам.изпълнителен директор на ДФ „Земеделие".

Според земеделския стопанин от Летница Димитър Мачуганов, голяма част от фермерите вече имат GPS устройства, които са били закупени с подкрепата на програмата за развитие на селските райони.  Устройството е лесно за боравене и не се изискват специални умения, каза още зърнопроизводителят. Част от площите, които той обработва, беше измерена със собствен GPS, след което бе направено измерване с GPS на Техническия инспекторат на ДФ "Земеделие", като данните от измерванията съвпаднаха. Чрез тази система земеделските стопани ще бъдат коректни бенефециенти на субсициите, защото се постига точния размер на площта, която се обработва, смята Мачуганов. Според него възможните грешки са в рамките на допустимия минимум от 3 процента.

По време на демонстрацията информацията, която беше заснета от  GPS устройството, беше записана, след което беше внесена в общинската служба по земеделие. Там служителите я вкараха в Интегрираната система за администриране и контрол. Стопаните, които нямат собствени GPS навигации или не могат да работят с тях, ще могат да ползват услугите на общинските служби по земеделие. Те разполагат с 50 GPS устройства, които са им предоставени от Държавен фонд „Земеделие".

Земеделските стопани ще могат да разполагат с код и достъп до системата и ако следващата година земеделският производител няма промяна в терена, единствено трябва да потвърди територията, която предходната година е заявил, обясни Мюхеттин Караоглан, зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие".

До момента са постъпили 55 хиляди заявления за подпомагане за 22 млн. декара земя. 328 милиона евро е европейската субсидия за тази година, 300 милиона лева са националните доплащания. Около милиард лева ще се разпределят за директни плащания, съобщи Калина Илиева, изпълнителен директор на ДФ Земеделие.