Над 170 производители на фуражи, фермери и гости от чужбина се събраха в Правец на 33-ата годишна конференция „Бъдещето на комбинираните фуражи: иновации, устойчивост и ефективност на производството“. В програмата на събитието бяха включени много актуални теми, които засягат работата на сектора.
„Нашата организация е единствената в България, която представлява бранша на производството на комбинирани фуражи. Ние сме обединител на този сектор. Темите на конференцията са изключително важни и интересни в контекста на постоянната динамика на променящите се ситуации и трудностите, пред които сме изправени абсолютно всички и най-вече на това поголовно намаляване на животновъдството, което се отразява неминуемо и в нашия сектор. Това събитие показва, че на едно място могат да се съберат производители, преработватели и земеделци, които трябва да вървят заедно ръка за ръка, защото просто няма друг шанс да се случат нещата“, коментира Елена Цветанова, председател нa Съюза на производителите на комбинирани фуражи.
В събитието участваха водещи производители на комбинирани фуражи и премикси, които са гръбнакът на фуражната индустрия в страната.
„Първоначално започнахме с комбинирани фуражи за птици, прасета, кокошки носачки и млечното говедовъдство. Имаме наше ноу-хау и патент, който продадохме на една от водещите фирми в света, които преработват маслодайни култури. Патентът е за повишаване на протеина в слънчогледовия шорт, който респективно го прави продукт, равностоен на соевия шрот. Този продукт ние го изнасяме в Западна Европа с капацитет около 50 000 тона на годишна база производство и 90% износ“, сподели инж. Кристиан Драганов, собственик и управител на ловешката компания „Бонмикс“.
Пред производителите на комбинирани фуражи стоят много предизвикателства, които се налага те да преодоляват, за да работи успешно бизнесът им.
"Европа вкарва над 30 милиона тона протеин под формата на соя, но предизвикателствата са много - ние виждаме промяна в климата и много променена политическа ситуация не само в Европа, а в целия свят. Всичко това се отразява на бизнеса и много трудно може да се предскаже точно какво ще се случи. Бизнесът е изправен пред една неизвестност и много внимателно трябва да планира всяка своя стъпка спрямо ситуацията, независимо дали тя е свързана с политическото развитие или с климатичните промени, които настъпиха в целия свят на практика“, коментира Христо Папазов, управител и собственик на „Криста“ ЕООД. Старозагорската компания членува в Съюза на производителите на комбинирани фуражи от 15 години и е един от основните производители на витаминно-минерални премикси в България.
За Паулина Дешкова, търговски мениджър във фирма „Вианд” основното във формулата на успеха е „да бъдеш много упорит, да не се отказваш пред трудностите и най-вече да държиш на високото качество. Основното, на което държим е високото качество без да правим компромиси със суровините“.

„Фуражът формира около 60% от себестойността на всяко едно месо. Така че, за да бъде месото евтино, трябва фуражът да е добър и да е евтин. Нашето земеделие предлага основно пшеница и царевица, а основните протеинови продукти са внос, но по отношение на зърното, което е от порядъка на 60-65% от комбинирания фураж, всичко е местно производство“, коментира Петър Христов, директор на фуражен завод „Росица“, който се намира в Павликени и е специализиран в производството на фуражи за бройлери и родители на бройлери.
Фуражният завод „Грейнстор Фийд“ се намира в село Млекарево и в него се произвеждат висококачествени фуражи за всички видове и категории животни.
„В момента е много актуален въпросът с наличието на микотоксини в царевицата, като има единични случаи и на токсини в пшеницата, което за един фуражопроизводител е проблем. Токсините са силно отровни за животните и се влошава, както жизненото състояние на даденото животно, така и продукцията от това животно, което оттам насетне е токсично за хората. Смятам, че за в бъдеще може би голяма част от земеделските производители ще трябва да се преориентират, да започнат да се използват по-устойчиви семена за производство на зърнени суровини, които ние да можем да приложим в нашето производство“, каза Галя Петрова, мениджър на фуражния завод на „Грейнстор”.

Събитието нямаше да бъде пълноценно, ако производителите на фуражи не бяха получили актуална информация за развитието на сектора от Българска агенция по безопасност на храните.
„Най-големите предизвикателства, с които се сблъсква браншът, който произвежда фуражи е, че може би не е запознат достатъчно със законодателството и законодателните промени. Въпреки че Българската агенция по безопасност на храните актуализира данните и информира заинтересованите страни, хубаво е да следват тенденциите. Не че не ги изпълняват, а леко просто забавят това, което установяваме“, сподели д-р Иван Генчев, директор на Дирекция „Контрол на фуражи и странични животински продукти“ в БАБХ.
Конференцията не беше само лекции и презентации, а място, където се проведоха ценни дискусии и се обсъждаха важни идеи за производителите на фуражи, които са изправени пред много предизвикателства.
Три са основните стълба, върху които трябва да работи секторът и в бъдеще - сигурност, хранене и устойчивост.