Оптиком и Клас 95 ООД откриха жътвата на пшеница в Хасковско

Оптиком и Клас 95 ООД откриха жътвата на пшеница в Хасковско

С традиционния ритуал Зажънване беше открита жътвената кампания на пшеница в Хасковска област. Въпреки лошите метеорологични условия организаторите от фирма Оптиком ООД  и фирма „Клас 95” ООД направиха в местността Ходжова чешма, първият откос.

Пшеницата в региона не е засегната от лошите метеорологични условия, заяви Димитър Желязков, съдружник във фирма „Клас 95”. Влагата и е около 13-13,5 % и очакваното стабилизиране на времето към края на седмицата дава основания на зърнопроизводителите да очакват успешна жътва. Фирмата обработват 18 400 дка в землищата на Гарваново, Клокотница и Хасково, от които 8 хил. дка е пшеницата. Очакваният среден добив тази година е около 450 кг от дка. Прогнозните стратови цени при пшеницата от 170 – 180 лв/тон в никакъв случай не могат да бъдат задоволителни за производителите, коментира Желязков, който пожела освен добри добиви и по-високи изкупни цени.

Наслука при прибирането на зърното пожела и управителят на старозагорската фирма-вносител на селскостопанска техника Оптиком ООД, Веселин Генев. Той подчерта, че за успешната и високотехнологична жътва, от значение е качествената, модерна земеделска техника, която позволява по-високи добиви при по-малки производствени разходи. Именно на такава работа са способни и трите комбайна Laverda, както и тракторите Landini и JCB, които бяха представени в местността Ходжова чешма.

Председателят на Националната асоциациация  на зърнопроизводителите Радослав Христов пожела на всички зърнопроизводители спорно прибиране и успешна реализация на реколтата. Той подчерта, че стимулите на земеделските производители в бранша са възможностите за непрестанна модернизация на стопанствата и на информираността на фермерите, което води до повишаване на конкурентноспособността на българското земеделие на европейския пазар. Събития като настоящото помагат да се зарежда и поддържа колективния дух при земеделските производители. А като сме организирани, информирани и с модернизирани стопанства, ще можем по-ясно и по-отчетливо да заявяваме своите интереси, заяви още Радослав Христов.

Сред гостите на събитието беше и Петър Венков, директор на Контролно-техническата инспекция в Хасково. Той съобщи, че на 100% е приключила проверката на регистрираните комбайни в Хасковска област за жътвена кампания 2010. От регистрираните 342 зърнокомбайна, 316 комбайна са определени като оперативни. 215 от тях са получили заверки и стикери за работа. Останалите 101 комбайна няма да излязат на полето по желание на собствениците им, съобщи още Венков. Много хора имат парцели, които трябва да бъдат ожънати, но заради финансови съображения ще наемат чужда техника за прибиране на реколтата. Около 60 са новите комбайни, закупени от местните зърнопроизводители през последните три години по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 год, съобщи още Петър Венков.

Вижте ГАЛЕРИЯ от откриването

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Tрактор.БГ е задължително!