Оптиком очаква 20% ръст в продажбите на земеделска техника

Оптиком очаква 20% ръст в продажбите на земеделска техника

Пазарът на земеделска техника поема глътка въздух. Оказва, че през тази година купувачите на селскостопанска техника не са стискали кесиите, а напротив. Една от причините да купуват и дори да увеличават новите си машини е именно икономическата криза. Тя принуди земеделските производители да постигат високи добиви като в същия момент снижават разходите си. Рецесията принуди земеделците да бъдат по-пресметливи от всякога. И за постигнат добрите резултати и да не бъдат съборени от финансовите удари могат да разчитат на новата техника, която ползва много пъти по-малко гориво, а пък е в пъти по-продуктивна.

Към края на тази година се очаква достигането на 20% ръст в продажбите на земеделска техника спрямо 2009 г., отчете управителят на „Оптиком” Веселин Генев. От 17 до 19 декември фирмата проведе годишна среща в хотел „Астера”, к.к. „Златни пясъци” с клиенти, дилъри и партньори. На събитието присъстваха над 120 земеделски производители, представители на земеделски кооперации и членове на браншови оранизации. Специално участие в срещата имаше делегация от завода за комбайни Laverda в Италия и представител на фирмата Ovlac, производител на плугове от Испания.

В семинарната част бяха направени продуктови презентации на новостите в техниката, предлагана от „Оптиком”. Поканените клиенти имаха възможност и в неформална обстановка да се срещнат и обсъждат с персонала на фирмата, с дилърите по региони и сервизните специалисти. Експертите консултираха подробно арендаторите за спецификата при работата с машините, техните предимства и оптимални решения за подобряване качеството на работа при постигане на максимален добив.

Новостите при тракторите Landini за 2011 г. представи ръководителят на направление трактори от сервиза на „Оптиком” инж. Наньо Нанев. Интересен акцент беше забавното видео за участието на Landini Rex в снимките на новия български сериал „Английският съсед”, който ще се излъчва догодина по БНТ.


Концепцията на тракторите JCB Fastrac и техните предимства бяха обстойно разяснени от доц.инж. Неделчо Делчев. Гостите останаха впечатлени и от презентацията на продуктовата гама зърнокомбайни Laverda за сезон 2011, която показа италианецът Лучано Паризе. Търговският мениджър от Laverda Андреа Угати съобщи за намеренията на групировката AGCO да увеличава инвестициите във фабриката, както и да продължи по-нататъшното развитие на успешната марка комбайни в България след постигнатите отлични успехи в продажбите съвместно с „Оптиком” през последните години. Гостът от Испания Хорхе Калво представи плуговете Ovlac, Емил Лупанов от Оптиком запозна присъстващите с предимствата и новостите при тороразпръскващите машини Sulky, прецизните сеялки Monosem и пръскачките Kuhn.


Инж. Димитър Петров представи новите модели на телескопичните товарачи JCB и отличаващите ги предимства в сравнение с другите на пазара, което ги нарежда на лидерско място по пазарен дял в България.


„Несъмнено, това беше една от най-ползотворните срещи, на която сме присъствали през тази година", споделиха голяма част от поканените зърнопроизводители и фермери. Повечето от гостите от дълги години работят с „Оптиком” и не пропускат най-новите оферти. Земеделските производители сега пишат още проекти и се надяват, че догодина пак ще получат финансиране, тъй като след семинара са разбрали от какви още машини имат нужда. „Няма две мнения по въпроса, че земеделие се прави с добри и качествени машини”, подчертаха производителите. Сред тях беше и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, който поздрави фирмата за добрата работа и устойчивото присъствие на пазара. По неговите думи, положението на производителите значително се е подобрило, тъй като новата техника е намалила разходите им за гориво и времето за обработки и е увеличила производителността. На фирмата всички пожелаха успех с препоръката да не я застига кризата и през следващата година да открива още бази в различни краища на страната.

В отговор на това управителят Веселин Генев загатна, че догодина се очакват много изненади. Още повече, че през 2011 г. „Оптиком” навършва 20 години. Обещанието е за специални празнични сезонни оферти и още повече демонстрации. Фирмата е подготвила ново юбилейно лого, обновен е продуктовият каталог, а също и уеб-сайтът - вече могат да се правят поръчки и във виртуалното пространство. Предвидено е откриване на Клиентски център за сервизни части в съседство със Сервизната база в Стара Загора, както и разширяване на дилърската мрежа. За лоялните клиенти се предвижда организиране на пътуване до местата, където се произвеждат техните машини и много други събития.

 

© Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!