Оптиком ще представи редица новости на БАТА Агро 2013 (видео)

Оптиком ще представи редица новости на БАТА Агро 2013 (видео)

Успешно стартира тази година за старозагорската фирма Оптиком ООД –  изключителен представител за България на Landini, JCB, Monosem, Sulky и много други утвърдени европейски производители на земеделска техника.

Пред Фермер.БГ управителят Веселин Генев съобщи, че фирмата е отчела 12% ръст в продажбите.


Г-н Генев, как стартира 2013г. за фирма Оптиком?
Началото на 2013г. е много успешно за година, през която не очаквахме толкова позитивни резултати. Всички знаем, че в края на 2012 и началото на 2013г. имаше няколко сравнително „мъртви” месеца за продажбите на техника за селското стопанство, поради ред причини. Но Оптиком приключва първото тримесечие с 12% ръст. Така че резутатите, които отчитаме в края на тримесечието, са изключително добри.

Това се дължи, на първо място,  на увеличените продажби при продуктите на един от нашите основни партньори – Monosem. Ръстът на продажбите при бранда през 2012-2013г.  в сравнение с 2011-2012г. е 80%. Това доказва още веднъж, че политиката, която в Оптиком водихме в посока да докажем пред българските фермери изключителните качества и параметри на специалиста при сеялките за пролетни култури Monosem, дадоха резултат. Много сме щастливи от постигнатото и считаме, че това ще ни даде възможност за допълнителен ръст и през следващите години.

Ръст над очакваното имаме и с продуктите на JCB – както с машините, така и с резервните части и консумативите. Не на последно място много стабилно е развитието при продажбите на комбайните Laverda. Все още в началото на годината е трудно да прогнозираме как ще вървят продажбите нататък, но определено с продуктите на тези три основни доставчика имаме добри резултати към края на първото тримесечие на 2013г.

В тази връзка как Оптиком смята да разшири дейността си през тази година, какви са плануваните инвестиции?
През последните три години изпълняваме нашата програма за инвестиции според първоначалните ни планове. За 2013 планираните инвестиции са за първи етап от разширяването на нашата база на Новозагорско шосе. Проектът вече стартира в края на 2012 г., а финалът е предвиден за месец юли тази година. В този начален етап инвестицията в нашия централен търговско-изложбен комплекс е основно в нови складове и нови помещения, нови офиси, преобразяване на изложбената ни площадка и това, което ще остане на втори етап единствено е изграждане на централния офис на фирмата. През месец април започна строителството на съвсем нов наш комплекс в гр. Добрич, за което също информирах миналата година нашите партьори и клиенти. Завършване е предвидено за края на месец октомври. Надяваме се до края на тази година нашите служители да влязат в съвсем нови бази и вече да посрещаме нашите партньори и клиенти в по-удобна, нова и съвременна работна среда.
Навсякъде, където строим свои представителства, са предвидени както търговски бази и складове за резервни части, така и подходящи сервизни помещения, където да може да се извършва сервизирането и обслужването на доставената от нас техника. Освен това, в процес на изграждане са и две наши бази в Плевен и Разград като намеренията ни са до края на месец май и двете да заработят. Те се реализират в партньорство с организации от съответните градове, като повтарям, че там също ще има сервизни помещения и складове за резервни части. Така че, трите основни компонента, които са основа на нашата дейност: представянето на машините, резервните части за тяхното обслужване, сервизните ни специалисти и сервизните помещения ще бъдат налични, като по този начин ние приключваме нашата програма в Северна България. Към вече функциониращите бази в Монтана и Павликени, ще добавим съвсем скоро новите в Плевен, Разград и Добрич. Предвиждаме до края на годината да заработи наше представителство и в Югоизточна България. От там нататък остават инвестициите в нови бази, които са предвидени до края на 2016г.

Г-н Генев, навлизаме в активния селскостопански сезон, а Оптиком е известна първо с това, че прави много интересни демонстрации със селскостопанска техника на място на полето. Направихте преди две години успешна кампания на JCB, миналата година имахте също добри презентации. Какво могат да очакват земеделските производители тази година?
Много добре разбираме, че дейността ни изисква да сме на полето, да представяме нашите машини именно там, където те реално работят. Но от друга страна, ние знаем, че полевата демонстрация представя само една част от възможностите на една машина. В рамките на 5 или на 10 минути демонстрация, на половин час дори, не можеш да представиш всички възможности, всички параметри, които притежава една машина. Затова ние сме решили да подходим по два различни пътя. Единият е да продължим да правим демонстрации на полето, имам удоволствието за първи път да информирам, че през втората половина на месец юли е предвидена втората част от т.нар. JCB тур, който ние започнахме преди две години. Тази година той ще продължи с полеви презентации на нови интересни машини. Ще демонстрираме новия трактор Fastrac 8310 с плуг и с дисков агрегат. Ще покажем и възможностите на новите товарачи Loadall, които са оборудвани с новите двигатели JCB EcoMAX Tier4i и по този начин ще продължим започнатото преди две години. Едновременно с това ще продължим и срещите с нашите клиенти в неформална обстановка. Чрез семинари ние можем да представим на потенциалните клиенти възможностите на нашите машини по-пълно и по-детайлно. В две насоки ще продължат срещите ни с нашите партньори: на изложения на полето и в залите - там, където ние предвиждаме след края на селскостопанския сезон срещи с нашите клиенти, там където се намират представителствата ни. Друга вече утвърдена форма са посещенията на наши клиенти в заводите, където могат да видят как се произвеждат техните машини. За есента предвиждаме посещение в JCB.

На 13-ти май стартира най-голямото изложение за селскостопанска техника БАТА Агро. Ще имате ли премиери на земеделска техника с брандовете, които вие предлагате?
Всички изложения се правят, за да се покажат новостите. Естествено, не е лесно, когато има изложения ежегодно да се вади нещо ново, но тази година сме подготвили премиери на продукти от основните ни партньори – Laverda и JCB. За първи път ще представим хита от есенното изложение в Болоня – новият комбайн Laverda М 410, който беше представен от Мис Италия.  В България също ще представим комбайна по доста атрактивен начин на нашето изложение в Стара Загора, което ще видят гостите в първия ден веднага след официалното откриване.

За първи път ще представим новото поколение товарачи на JCB, оборудвани с новия двигател  JCB EcoMAX Tier4i. Той осигурява 10% икономия на гориво – съществен фактор за високата производителност на тези машини. Ще представим пълна гама товарачи на JCB: от компактни товарачи с малки размери – по 2 метра височина и ширина, до флагмена при товарачите JCB 541-70, който е много популярен в цяла Европа и считаме, че ще намери много добро приложение и на българския пазар.

Много силно присъствие ще имат сеялките Monosem. Както вече казах, техният пазарен дял и позициите им в българските стопанства вече са много силни. Тези машини ще бъдат с основен акцент на нашия щанд, като ще се постараем да им направим изключително атрактивно представяне. Традиционно ще бъдат показани най-популярните за нашия пазар модели на тракторите LANDINI 7-210, Powermondial 115, Powerfarm 110, Rex 90. Специална зона е предвидена за торачките на SULKY, почвообработваща техника от OVLAC, Great Plains, пръскачки KUHN и др. Животновъдите ще могат да направят своя избор на подходяща техника от FELLA, PICHON, LMR, SUPERTINO.

И не на последно място, тази година визията на Оптиком ще бъде коренно променена. Новата визия е свързана с цялостната промяна, която ние реализираме във фирмата в последните няколко години. Промяна, благодарение на която отчитаме положителни резултати.

Оптиком всяка година подготвя атрактивни промоционални пакети, чрез които фермерите могат да закупят селскостопанската техника, от която имат нужда. Подготвили ли сте такива, подготвяте ли и какво може да предложите на фермерите?
В момента Оптиком предлага специални промоции, със специални бонуси и отстъпки при закупуване на комбайни Laverda, които стигат до 29 000 евро. Освен това разработихме специална програма за подпомагане на нашите клиенти собственици на комбайни Laverda при закупуване на резервни части, които да ползват допълнителни отстъпки. Тя стартира в средата на месец април и ще бъде валидна за директната подготовка на машините за жътвената кампания и по време на самата кампания. Целта е земеделците да се убедят, че ние сме истински партньори и през тази тежка пролет отчитаме проблемите, които те имат и сме готови да помогнем по всякакъв начин за приключване на жътвената кампания в добри условия. Освен това, предвиждаме специални промоции за товарачите на JCB, но за тях ще информираме малко по-късно нашите потенциални клиенти.
Полезно за фермерите е да знаят, че JCB Agri машините предлагаме вече с удължено гаранционно покритие от 60 месеца. Пакетът JCB PremierCover е новата програма за удължена гаранция с по-добра степен на защита, по-голяма гъвкавост спрямо конкретните нужди на клиентите в зависимост от начина на ползване на машините. Съвместно с производителя JCB даваме привилегията на закупилите нов  JCB Agri товарач да се възползват от 60 месеца безплатна гаранция, в рамките на 2000 м/ч, като сключат сервизен договор. Пакетите за повече моточасове се предлагат допълнително срещу заплащане.

На БАТА Агро ще предложим още много промоционални оферти на нашите настоящи и бъдещи клиенти, но нека запазим част от тях в тайна.

Кои ще бъдат най-важните цели за развититето на Оптиком до края на годината?
Най-важните цели са свързани с разширяването на фирмата. На първо място – да приключим успешно предвидените инвестиции, изграждането на новите представителства, за да заработят те както трябва. Друг основен момент е непрекъснато да работим за подобряване на логистиката между отделните звена, защото всички тези разширения са до голяма степен и много рискови. Необмислени действия в тази насока биха могли да доведат до големи проблеми. Ето защо полагаме сериозни усилия за оптимизиране на всички процеси. Целта ни е търговските отдели, отделите за резервни части и сервизните ни специалисти да работят в още по-добър синхрон помежду си, за да даваме всичко, което очакват нашите клиенти. И още нещо - длъжни сме да запазим ръста от последните няколко години, за да докажем, че това развитие не е случайно, то има една определена цел – утвърждаване на пазарните позиции на Оптиком и благополучието на нашите клиенти.






 

Гледайте Видео интервю с Веселин Генев във Фермер.БГ TV:

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!