Оранжерийните ягоди и малини влязоха в обвързаната подкрепа

Оранжерийните ягоди и малини влязоха в обвързаната подкрепа

 

Производители на ягоди и малини настояваха да влязат в схемата за обвързано с производството подпомагане за оранжерийно производство. От тази година, след като новата Обща селскостопанска политика започна да се прилага, те вече са допустими за подпомагане по схемата.

 

Какви са изискванията и какво трябва да знаят фермерите разяснява директорът на дирекция “Директни плащания” в Министерството на земеделието Аделина Стоянова.

 

“При схемата за оранжерийно производство нямаме разлика. Единственото ново нещо е, че са добавени ягоди и малини, които могат да се отглеждат в оранжерии.

 

Нямаме промяна в изискванията. Добавили сме добиви за малините и ягодите. Като тук нещо важно е, че за насаждения от ягоди и малини, които са посадени в предходни години, т.е преди 2023 г., няма да търсим документи за купени сертифицирани и/или стандартни семена и/или посадъчен материал. Същото важи и за овошките”, обясни Аделина Стоянова.

 

По думите й такива документи, по отношение на овошките, Министерство на земеделието ще изисква само за градините, които са създадени сега - през 2023 г.

 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

 

Добави коментар