Отстраниха директорката на дирекция Развитие на селските райони по сигнали на ДАНС

Отстраниха директорката на дирекция Развитие на селските райони по сигнали на ДАНС
През всички години на управление на тройната коалиция, не един път сме ви запознавали с нередностите в дирекция "Развитие на селските райони", която по изключително непрозрачен начин написа, одобри и приложи наредбите по най-важната програма за селскостопанския бранш и селата като цяло, а именно Програмата за развите на селските райони.
 
Досегашният директор на Дирекция „Развитие на селските райони” в земеделското министерство Мирослава Георгиева, която е и пряко отговорна за всички нередности и безумия, които бяха вършени в тази дирекция, най-после ще бъде осводобена от поста си. Това заяви Мирослав Найденов на пресконференцията по по повод представянето на екипа, с който ще работи и неговите заместници в министерството.
 
Той заяви, че Мирослава Георгиева е  отстранена още тази сутрин, заради констатирани нередности в доклад на ДАНС при управлението на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Констатациите в доклада на ДАНС са оперативна информация, която не може да бъде обявена публично, но става дума за засечени нередности не само по проектите финансирани по ПРСР , но и за преките европлащания на обработваема площ, обясни министър Найденов.
 
Ако нарушенията касаят Наказателния кодекс, органите на правораздаване ще се заемат. „Получих един тревожен доклад от ДАНС, където има констатации относно дейността на ДФЗ и на дирекцията за развитие на селските райони”, информира Найденов. Той обясни, че и предишното ръководство на ведомството е било наясно с доклада, но не е предприело никакви адекватни действия. Инспекторатът към МЗХ незабавно ще започне проверки по констатациите на ДАНС, както и за обявени в началото на годината нередности в деловодството на МЗХ по отношение на ДАГ.
 
Освен това министър Мирослав Найденов предупреди и за други наближаващи проблеми относно поети от страната ни ангажименти за обновяване на ортофотоснимките в кадастъра, за които Фермер.БГ ви информира миналата седмица. Още тогава стана ясно, че крайният срок за заснемането на площоте е  30 септември, което в същото време още не е започнало.  Според министъра вероятно това е извършено умишлено от предходното ръководство на МЗХ. Неизпълнението на този ангажимент се поставя под условие усвояването на преките европлащания в размер на около 700 млн. лв. и като цяло Програмата за развитие на селските райони. Затова в Министерството обмислят вариант за закупуване на готови сателитни снимки от европейски партньори.

Министър Найденов заяви, че ще има промени и на директорите на агенции и служби към МЗХ. Отговорните заместници на министъра ще направят анализ на това, като няма да се действа прибързано.
 
Тази сутрин за първи път от 8 години, Архимандрит Йоан от българгарската патриаршия освети кабинета на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Той пожела на новото ръководство на министерството здраве и успех. Министър Найденов от своя страна изрази надежда за добра и плодородна година за българските земеделски производители.