Проучване: Пандемията е затруднила 80% от дилърите на земеделска техника

Най-сериозен удар има върху продажбите на нови машини, компаниите искат подкрепа чрез приемливи условия за банкови кредити

Проучване: Пандемията е затруднила 80% от дилърите на земеделска техника

pixabay.com

Резултатите от проучването CLIMMAR за въздействието на пандемия върху европейските дилъри на земеделска техника показват, че 80% от респондентите са почувствали негативен ефект от извънредната ситуация. Това се отнася по-специално за продажбата на нови машини. За следващите два месеца 70% от анкетираните са заявили, че прогнозират значителен спад на оборота и намаляване на поръчките, пише SadyOgrady.pl.

 

Задава се първият флот от агророботи в света

 

В анкетата са взели участие 660 дилъри от 14 различни държави. Те очертават добра представа за ефектите и мащабите на въздействие на кризата с COVID-19 върху компаниите в сектора.

 

Проучването показва, че последиците от кризата силно се усещат от компаниите и дистрибуторите в европейския сектор на селскостопанските машини и оборудване. Най-сериозен удар има върху продажбите на нови машини, като немалък спад има и при продажбата на техника втора ръка.

 

Кризата се е отразила негативно и върху оборота на сервизните центрове, но работата им така и не е спирала, тъй като собствениците на земеделски машини са имали нужда от подготовка на вече наличната техника за пролетните дейности.

 

Около 45% от дилърите казват, че очакват финансова помощ, за да оцелеят в безпрецедентната криза.

 

За разлика от тях 13% от фирмите ясно посочват, че не се нуждаят от помощ и могат да се справят без нея.

 

Проучването показва още, че когато става дума за мерки за подкрепа, компаниите искат главно приемливи условия за кредити от банки.

 

Перспективите за следващите месеци са песимистични по отношение на поръчките на селскостопански машини. Над 70% от респондентите посочват, че очакват значителен спад, а 16% тях - дори спад от над 25%.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Китай пусна първия водороден 5G трактор

Хиляди безпилотни комбайна са в готовност за жътва

Фермери, подготовете трактора за сезона

Добави коментар