Пари за трактори - чрез ДФ “Земеделие”

Пари за трактори - чрез ДФ “Земеделие”

След като преди три години българските фермери изчерпаха предвидените средства за покупка на трактори и комбайни, отпуснати по предприсъединителната програма САПАРД, сега стопаните единствено останаха да разчитат на подкрепата от държавен фонд “Земеделие”. 

За подобни проекти са предвидени за настоящата година около 30 млн. лева, информират от институцията. Кредитите за новата техника са с четиригодишен период на изплащане и деветмесечен гратисен период, а за рециклираните машини и инвентар втора употреба - със срок на погасяване заема от 30 месеца при същия гратисен период за лихвите.

Както и досега най-много субсидии по краткосрочното кредитиране ще отидат за производството на пшеница, царевица и слънчоглед. Освен за сеитба, фермерите ще получат безвъзмездно и финансови средства за съхранение на зърното в складовете, частично ще бъдат покрити и разходите за гориво при жътвата. 

Управителният съвет на фонда е предвидил и 1 милион лева за пострадалите от наводненията райони. През миналата година беше решено да се дадат по 10 лева на декар за сеитба на хлебно зърно и ечемик.