Пазарът на агротехника ще се активизира със старта на субсидиите

  • 1040
  • 0
  • Новини
Пазарът на агротехника ще се активизира със старта на субсидиите

Много земеделски производители изчакват изплащането на субсидиите, за да инвестират в закупуването на нова агротехника за предстоящата стопанска година.

Това каза пред Трактор.БГ Венцислав Георгиев, зърнопроизводител и търговец на земеделска техника в Долна Оряховица. В момента най-търсени са трактори и комбайни – втора употреба, като активизиране на пазара на земеделска техника се очаква след получаване на субсидиите за единица площ.

Венцислав Георгиев посочи още, че все повече стопани се възползват от възможността за закупуване на агромашини чрез проекти за Енергийна ефективност. В момента средства за тях отпускат няколко банки. Средставата се отпускат чрез банките от Европейската банка за развитие, като тя поема 15% от стойността на машината. Венцислав Георгиев обясни, че новата машина, която се закупува трябва да наподобява старата – например ако старият трактор е 180 к.с., добре е новият да бъде с приблизително същата мощност.

 

Както Трактор.БГ писа през декември м.г. чрез програмата за енергийна ефективност старата селскостопанска техника може да се подмени с нова, която ще бъде по-енергийноефективна заради значително по-ниските производствени разходи.

Венцислав Герогиев коментира и темата за закупуване на агротехника – директно от чужбина и чрез фирми доставчици в България. Много земеделци предпочитат сами да закупят техника от чужбина, посочи той, но в България има достатъчно надеждни фирми , които могат да предложат конкурентни цени. Освен това закупуването на машина от друга държава крие редица трудности, които фермерите могат да срещнат – некоректни фирми, проблеми с транспортирането на машината, застраховките по транспорта, особено рисков е и речния транспорт по река Дунав, обясни Георгиев.

Повече по темата гледайте в WEB TV: