Пазарът на земеделски машини се възстанови неочаквано бързо

Очаква се бъдещ тласък на продажбите, за който ще допринесат най-вече Германия, Италия, Полша и скандинавските страни

Пазарът на земеделски машини се възстанови неочаквано бързо

pixabay.com

Индексът на бизнес климата за индустрията на земеделска техника в Европа продължава да се подобрява. Дори изравни нивото си с това преди пандемията от COVID-19, което по онова време вече бе негативно. През август 2020 г. индексът е -6 пункта при скала от -100 до +100 пункта, информира Европейската асоциация за търговия със земеделска техника (CEMA).

 

Настроението на производителите на агромашини се подобрява

 

Ако подобрението на бизнес климата през първите месеци след шока, провокиран от коронавируса, се дължеше преди всичко на по-негативните очаквания занапред, през юли се забелязва значително подобряване на настроенията в бизнес средите.

 

Барометърът отчита, че за първи път от есента на 2019 г. индексът дори се е върнал към положителната зона. Това категорично надскача очакванията за следващите 6 месеца. Тази разлика между настоящите и бъдещите очаквания е най-силно откроена при машините за жътва, животновъдство и транспорт.

 

Проучването на CEMA потвърждава впечатлението, че двигателите на позитивната тенденция може да бъдат открити на самия европейски пазар. През последния месец и оборотите, и постъпилите нови поръчки от страните от ЕС са се завърнали на нивото от миналата година. Тези от клиентите извън съюза все още са по-малко.

 

Очаква се нов тласък на продажбите, за който ще допринесат най-вече Германия, Италия, Полша и скандинавските страни.

Добави коментар