Петя Ставрева: Време е да спре корупцията и лошото управление на еврофондовете

Петя Ставрева: Време е да спре корупцията и лошото управление на еврофондовете

През последните две години като евродепутат Петя Ставрева реално покза, че работи за българското земеделие – предостави възможност на животновъдите да изложат проблемите си в Брюксел, срещаше се и разговаряше директно с българските фермери, ЕП прие доклада и за допълнително 1 млрд. и 20 млн. евро за селските райони. За работата и отстояването на българските позиции в Европарламента Фермер.БГ разговаря с Петя Ставрева:

Госпожо Ставрева, трудно ли се отстояват националните интереси в Европейската общност?

Що се отнася до интересите на българските фермери, те се отстояват всеки ден  - и в Брюксел, и в България. По време на заседанията на Комисията по земеделие на ЕП и при срещите ми с представителите на европейските институци винаги съм настоявала българското земеделие да получи по-голяма европейска подкрепа. Европейският парламент прие с голямо мнозинство моя доклад и така на практика осигурихме допълнителна финансова помощ за селските райони в ЕС. Милиард и 20 млн. евро  ще подкрепят фермерите и жителите на селските райони в труден момент, когато всички ние в Европа сме потърпевши от икономическата криза. Докладът показва активното отношение и съпричастността на европейските институции към бъдещето на аграрния сектор и селските региони в Общността.

Каква е пряката финансова полза за българското земеделие от членството ни в ЕС? Защо европейската подкрепа е толкова важна?

Пряката финансова полза от членството на България в ЕС само от Програмата за развитие на селата и селските райони е над 3 млрд.евро до 2013г. Отделно са субсидиите на площ, които получават земеделските ни производители. Бих добавила и допълнителните средства за селските райони от общия план на ЕС за справяне с икономическата криза, които са около 50 млн.евро. Тази допълнителна помощ е доказателство за солидарността, на която може да разчитаме, но и отговорността, която носим. Но европейската подкрепа не се измерва само в пари. Българските производители сега имат възможност да продават продукцията си на много по-голям пазар. Но управляващите не си свършиха работата. Вместо да се възползваме от новите възможности, ние губим пари заради корупция и лошо управление на еврофондовете. Време е това да се промени и тези средства да стигнат до фермерите. 


По какъв начин може да се ускори изплащането на субсидиите на коректните земеделски производители, които попадат в т. нар. Код 6 „Друга земеделска площ” и не са получили още средства за 2008 г.?

Тази година за пореден път имат проблеми земеделските производители, попаднали в т. нар. Код 6 (категорията "Друга земеделска площ"), които не са получили евросубсидиите си за стопанската 2007-2008 г. Министерството на земеделието и храните все още няма ясно становище по Код 6 и продължава да оставя в невидение земеделските стопани. Препоръките на одитната комисия на Европейския съюз са фермерите да не търпят санкции за бъдещи периоди. За изплащането на субсидиите за 2008 г. на тези земеделски производители, получили субсидии по Код 6 за 2007 год., все още няма решение от страната на  агроведомството и държавен фонд “Земеделие” .  Правят се повторни проверки на площите, попадащи в Код 6, които са проверявани и предходната година. Така ако и двете проверки - от миналата и от тази година потвърдят, че земята, попадаща в Код 6 се обработва, само тогава земеделският производител ще си получи субсидията. Тази тромава процедура лишава от средства много фермери.


И в края на нашия разговор –  вашето послание. Защо да гласуват българите за Европейски парламент?

Важно е българскиге граждани да гласуват на евроизборите на 7 юни. Техният глас ще е израз на подкрепа за продължаване на евроинтеграцията на страната ни. Време е България да стане нормана европейска държава с активно присъствие в институциите на общността. На някои им се струва, че Брюксел е далече, но това не е така. Българските евродепутати могат да влият върху решенията, които се вземат в ЕП и върху политиките за развитие на ЕС – в областта на земеделието, екологията, регионалното развите, енергетиката и т.н. Затова е важно какви хора изпращаме в Брюксел. Те са лицето на страната ни в най-демократичната институция на Обединена Европа.