По-обстойни проверки за фермери, които няма да получат субсидии за единица площ, обеща В.Цветанов

По-обстойни проверки за фермери, които няма да получат субсидии за единица площ, обеща В.Цветанов

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов обясни, че ще се направят по-обстойни и индивидуални проверки на случаите, в които производители няма да получат субсидии за единица площ, заради допуснатите административни грешки на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Разплащателната агенция. Това стана ясно на среща с председателя на Асоциацията на земеделските производители Ивайло Тодоров. На срещата от Асоциацията предложиха варианти за компенсиране на онези производители, които ще бъдат ощетени.

Първата възможност е Разплащателната агенция да изплати предвидените средства за миналата година, като от тях си приспадне парите за 2007 г.

Друг вариант е аграрното ведомство да открие сметка, по която всеки фермер индивидуално да внесе определената според справката "надплатена" му сума за 2007 г. Парите по сметката ще бъдат задържани или върнати обратно на земеделците, в зависимост от окончателниото решение на Брюксел.

Фермер.БГ припомня, че повече от 3 000 земеделци няма да получат субсидиите си за единица площ заради неточности в декларираните земи. От МЗХ обясниха, че грешката идва от проблем в системата за деклариране на земеделските площи. Спънки създават и различните административни правила, въведени от Министерството и Разплащателната агенция.

Парите за единица площ се отпускат на базата на стара информация за пустеещи имоти, които са заснети преди повече от 3 години. Само че някои от нивите вече се обработват, а агенцията не е правила проверки на място. Така, заради остарялата и невярна информация, са орязани субсидиите и на добросъвестни земеделци.

От ЕК пък блокираха плащанията за България заради съмнения за неизпълняване на регламентите на общността и сериозни злоупотреби. След като се извършат необходимите проверки, от Брюксел ще решат какво да правят с парите.
Преди няколко дни от Асоциацията на земеделските производители предложиха и законодателни промени, с които да бъдат преустановени случаите на злоупотреби при заявяването на площи по схемата за единно подпомагане на единица площ заради субсидиите.

Фермерите настояват да се промени срокът за сключване на споразумението за ползването на земеделските земи и вместо от 1 август до 30 септември, то да се сключва от 1 април до 30 юни за следващата стопанска година. По този начин агропроизводителите веднага след първата жътва ще имат яснота и сигурност по отношение на ползваните от тях имоти и спокойно ще започнат обработката на земята.