Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Подготовка на сеялките за есенна сеитба - Трактор.БГ®

Подготовка на сеялките за есенна сеитба - Трактор.БГ®

подготовка на сеялка за есенна сеитба

За да постигнем добри добиви, е важно да подготвим внимателно сеялките за есенната сеитба.

 

Преди да започне сеитбата на всяка сеялка е нужно да се прегледат изсяващия апарат, изсяващите колелца, семепроводите, а също и да се регулира правилно дълбочината на изсяване.

 

Важно е да не се забравя, че дълбочината на изсяване при сеялките трябва да е равна на диаметъра на семето по 10. Например ако семето е с диаметър 5 мм., то дълбочината на изсяването му трябва да е 5 см.

 

Нужно е да бъдат проверени всички изсяващи колелца за заседнал боклук или камъчета, както и да няма счупени колелца.

 

Преди началото на сеитбата е важно семената да бъдат добре обеззаразени, калибрирани и почистени, за да няма впоследствие проблеми с изсяващите колела по време на сеитба.

 

Повечето сеялки, с които се сее в България са механични, но все повече се използват и пневматични модели, в повечето случаи използвани за релсова сеитба. При тях най-голямото предимство е, че може да се зададе точното количество семена, които трябва да се засеят за 1 декар, а и така впоследствие не се тъпчат посевите при есенно и пролетно торене и при пръскане.

 

Особенност при сеялките за релсова сеитба е, че останалия прикачен инвентар трябва да бъде съобразен като работна ширина. Ако например се сее релсова сеитба на 24 метра е нужно пръскачката да е с 24 метров захват, както и торачката да има капацитет на разхвърляне 24 метра, за да се движи трактора с тях в релсите.

 

Важно преди старта на сеитбата е да се провери междуредовото разстояние, като след първите изсети метри, трябва да се провери то да е на 12 см.

 

За извършване на качествена есенна сеитба, освен подготовката на техническото състояние на сеялките е нужна и добра подготовка на почвата за сеене. От това зависи леглото на семето и добива на засетите култури. Важно за есенната сеитба на рапица е почвата да бъде добре дискована, особенно за местата, където е имало суша.

 

© 2011 Трактор.БГ

 

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug