Подпочвено капково напояване за зърнени култури, вече и в България

Подпочвено капково напояване за зърнени култури, вече и в България

За първи път в България зърнопроизводители решиха да поставят иновационна система за подпочвено капково напояване при зърнени култури.

 

Това е фермера Николай Върбанов от гр.Долна Оряховица и сина му Венцислав, който може да се каже, че отговаря за системите за прецизно земеделие във фирмата и всичко свързано с най-новите технологии в селското стопанство.

 

Пред Фермер.БГ, те обясниха, че започват с тестова инвестиция и полагане на подпочвено капково напояване на площ от 130 дка. Очакванията за увеличения на добива от царевица са за достигна на реколта от на 2 тона от декар.

 

"Ако това се случи, със сигурност ще поставим системата на още около 1500 декара, категоричен е Върбанов, който обработва около 40 000 дка. земя.

 

Подпочвеното капково напояване се разполага със специална машина на дълбочина 30 см., като по този начин осигурява на кореновата система на растенията нужната влага, а същевременно с това може да се използва и за подхранване и прилагане на системни инсектициди, които се придвижват в самите растения.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО :