Полева демострация на Стойчеви 57-62 ООД събра стотици фермери в Добруджа

Полева демострация на Стойчеви 57-62 ООД събра стотици фермери в Добруджа


Годишна полева презентация на селскостопанска техника проведе добричката фирма Стойчеви 57-62 ООД в полето край село Добрене. За събитието дойдоха над 100 земеделски производители от цялата страна за да се запознаят с новостите в машинния парк, а и за да видят в зрелищно представяне технологията на работа в земеделието.

Показаните в двата презентационни дни трактори бяха комбинирани с прикачен инвентар от Great Plains и UNIA. Идеята на организаторите е била именно да демонстрират технология, а не просто дефиле на машини.

„Показваме, не чак толкова нови или авангардни машини, а се опитваме да акцентираме върху технологията. Тоест как се прилагат вече познатите ни машини, в какви условия се използват, в какво време, какъв е начинът да се използват така, че да се постигнат максимум възможностите на машината, съчетанието й с прикачен инвентар и т.н.“, обясни продуктовият мениджър на фирмата Радослав Радичков.

В полето на Добруджа бяха пуснати и обновленията на моделните семейства трактори Zetor. Така например на полето стана ясно, че Трактор Zetor Proxima Power 105 е част от най-новото моделно семейство на Zetor,  което се предлага в мощностния диапазон от 89 до 117 к.с.  Голямата новост при този модел е трансмисията, защото в нея за първи път Zetor въвежда система улесняваща потеглянето на трактора, прикачения към него инвентар, както и привключването на преден и заден ход. В трансмисията е включена и системата Power Shift позволяваща избор на предавки под товар, което спомага за подбора на най-подходящите режими на работа на двигателя и трактора като цяло.  Предавателната кутия е напълно синхронизирана между системите с 24 предни и 24 задни предавки, самоблокиращ преден мост, климатизирана кабина и възможността за монтиране на челен товарач – са предимства, които превръщат машината в универсалния помощник във всяко стопанство.

Фермерите имаха възможността да видят как работи и трактор Zetor Proxima Plus 110, който е от семейството с мощностен диапазон от 89 до 107 к.с.  Има двустепенна Power Shift система, 16 предни предавки и 16 задни. Мощният двигател в съчетание със трансмисията го превръщат също в универсален трактор.

След него пък се нареди  Zetor Forterra 135 C -  най-новият член на Forterra и представлява следващата крачка от развитието на този вид трактори.  Модерният 4-цилиндров турбо дизел двигател с междинно охлаждане на сгъстения въздух и по 4 клапана  на цилиндър осигурява 136 к.с. при 2200 оборота на минута и максимален въртящ момент от 580 Нютон метра при 1450 оборота на минута. Подобрената конструкция на двигателя намалява консумацията на гориво с 8%, спрямо двигателя на Forterra 125  и осигурява въртящ момент от 400Nm при само 1000 оборота на минута, което означава отлични теглителни свойства.  Машината има 4-степенна скоростна кутия, 3-степенен Power Shift, 24 предни и 18 задни предавки.

След това излезе и Great Plains турбо чизел. Тази машина ефективно унищожава растителните отпадъци благодарение на патентованите турбо колтери, които разрохкват почвата на дълбочина до 35 см. без да оставя уплътнени слеве. Обикновено тази операция се извършва през есенния сезон за да има възможност почвата да се влагозапаси.  През пролетта пък идва моментът на агрегата за обработка на почвата и полагането на семената. Изискуемата мощност за трактор на който да бъде прикачена машината е минимум 300 конски сили.

Фермерите видяха нов прикачен инвентар от полския концерн с марка UNIA – дисков агрегат с два диска на един държател, пружинна защита, с различни диаметри като например  660 и 610, които работейки заедно при различна периферна скорост осигуряват добро обработване на растителния остатък и смесването му с почвата.

На Great Plains беше демонстрирана сеялка за окопни култури, която фирмата е внесла за първи път. Тя е пневматична, но за разлика от останалите сеялки работи на налягане, а не на вакуум . Осигурява изключителна прецизност на сеене.

Сеялката Great Plains CPH 1510 за слята ситба също беше интересна за стопаните, тъй като тя е механична и преносът на семената от изсяващия апарат до изсяващите ботуши се извършва чрез гравитационен способ. Специфичното при окачането на изсяващите ботуши е това, че те монтирани на паралелограм, който осигурява отлично копиране на терена и гарантира сигурно полагане на семената дори и при полета с много вълнообразен релеф. Предлага се с работни широчини 3,6 м., 4,5 м. и  6 м.

Своята работа показа конвенционален плуг UNIA Turbo 35, конструиран по системата 3 плюс 1 при която лесно може да се демонтира последното плужно тяло при необходимост. При изработването са използвани високоякостни стомани, които увеличават здравината, а в същия момент запазвайки относително ниско тегло на конструкцията. Формата и дизайна са направени така, че да се осигури качествена обработка и напълно да се заровят растителните остатъчци в полето.

Освен демонстрацията на многото машини, домакините бяха организирали и тест-драив за желаещите да пробват надеждноста на тракторите. По време на традиционната трета годишна презентация бяха разположени и щандове на някои от най-известните фирми за семена. Така земеделските производители успяха да се запознаят с новостите и в това направление, както и да договорят покупки. Край село Добрене Стойчеви са направили опитно поле, където тестват предлаганите им семена и ги показват на земеделските производители.

Третата национална презентация на Стойчеви беше придружена с атрактивна оферта за 5-процентна отстъпка, при договаряне на машина на полето. Изненадата е по повод 20-годишния юбилей на фирмата, а обещанието е за още добри оферти при следващите събития организирани от Стойчеви 57-62 ООД.


Снимки от събитието може да разгледате в галерията на Трактор.БГ