Ползите от челния товарач в земеделието

Какво трябва да знаем за приложението на челните товарачи в селското стопанство?

Ползите от челния товарач в земеделието

Челният товарач е универсална машина, която се използва в различни сфери на човешката дейност, включително в селското стопанство. Благодарение на богатия набор от прикачно оборудване за земеделски дейности значителна част от продажбите на машини в световен мащаб се реализират от предприемачи в агросектора. 

 

Макар моделите челни товарачи, включително в клас „мини“, използвани в земеделието, конструктивно да не се различават от своите „градски“ събратя, са налице разлики между машините. 

 

Селскостопанските модификации челни товарачи нерядко имат по-висок протектор с минимален контакт. В същото време те са по-неустойчиви на порязвания и пробиви, сравнено с товарачите, предназначени за производството и строителството, където рискът от повреди е по-голям. 


Селскостопанските товарачи нерядко развиват по-висока скорост на движение – до 40 км/ч. Още в базовата си комплектация са снабдени с отопление на кабината, климатик, комплект пътни лампи и работно осветление. 

 

Всичко изброено дотук има своето значение за земеделската работа, но челният товарач става истински фактор за фермера, благодарение на впечатляващия набор от прикачни устройства. 

 

За да бъде товарачът пълноценна селскостопанска машина, той трябва да бъде снабден с голям набор от прикачно оборудване. 

 

Различни вили за слама и силаж

  • Наборът от кофи позволява да се осъществява товарене на зърно, извозване на тор и др. 
  • Булдозерното гребло помага за изпълнението на различни задачи на полето, във фермата, при снежно време и др. 
  • Различните видове захвати позволяват преместване на различни товари, като съществуват специални за бали и др. 
  • В зависимост от особеностите на стопанството товарачът може да бъде снабден с косачка, храсторез, дробилка и т.н. 

 

Кофите 

От прикачното оборудване именно кофите са от основно значение на фермера. В селското стопанство те се използват за товарене и разтоварване на фуражи, торове, животинска тор, а също така и други насипни материали. 
За изпълнението на тези задачи е достатъчна кофа с габарити (дължина/ширина/височина) 3115 х 2015 х 1782 мм. Теглото й е малко над 800 кг. 

 

Вилите

За разлика от палетните вили, които се използват в строителството и производството, вилите за земеделските товарачи обикновено имат повече от два зъба. Това им позволява да хващат и да превозват товари с по-големи обеми. Зъбците на тези вили са закалени, което повишава здравината им. 

 

Не е изключено да видите селскостопански челен товарач с две зъба – те са по-остри от обичайните и са разположени един над друг. Предназначени за работа с рулони сено с диаметър до 1800 мм и дори повече. Долният зъб възпира рулона от върнете. 


На пазара ще откриете и товарачи с четири зъба – в този случай те са предназначени за пренасянето на по два рулона на един ход. 

 

Базовата машина 

Всички изброени ползи от челния товарач в стопанството ще бъдат налице в най-голяма степен, ако на първо място компетентно е била избрана базовата машина. Тук идва въпросът за какво ще използвате товарача. 

 

Често сред най-важните очаквания на фермерите е техниката да бъде мултифункционална – от разпръскване на торове до трамбоване на силажа. Освен това тя трябва да е подходяща за всички сезони, да има добра товароподемност, оптимално съотношение маса и мощност, да разполага с бърза хидравлична система, маневреност и работното място да е удобно. Спрямо последния критерий се търсят добра видимост, отзивчив джойстик, климатик и отопление. 

 

Не на последно място фермерите искат за машината да има достъпно прикачно оборудване и да бъде лесно обслужването й.  

 

Вижте офертите за челни товарачи в Tractor.bg

Добави коментар