Pottinger Terrasem C6 вече се предлага и на българския пазар

Pottinger Terrasem C6 вече се предлага и на българския пазар

 

Универсалната полудиректна сеялка Terrasem C6 на австрийската компания Pottinger беше представена и в България  през месец Май в рамките на световната й премиера. Това е машина, разработена на базата на универсалните сеялки Terrasem 4 000, които добиха голяма популярност у нас. 

 

Pottinger допълват и разширяват гамата си със 6-метровия модел, като също така има вариант на тази сеялка и в 8-метрово изпълнение по отношение на ширина.

 

Сеялката е оборудвана с всички екстри за модела - има две дискови батареи, които са абсолютно аналогични на дисковата брана на Pottinger, два диска на собствено рамо, като всеки диск има собствено лагерно тяло, което дава една изключително голяма надеждност и прецизност на обработката, дисковане, преди да дойде ред на стоманените подравнители - втора секция работни органи. Третата  секция работни органи се състои от  батарея отъпкващи колела, които са специално разработени за тази сеялка. Вътре във всяко едно отъпкващо колело има стоманен бандаж, който не позволява на гумата да поддава и осигурява наистина едно много добро претъпкване и постигане на качествено хоризонтално ниво.  

 

Освен всичко това машината е снабдена и с батарея от изсяващи дискове. При този модел те вече са двойни с чистач и патентовани от Pottinger.

 

Батареята изсяващи апарати, заедно с притъпкващите колела след тях, са разположени на три отделни секции, които позволяват да се копира теренът, както по посока на движението на машината, така и по посока перпендикулярно на движението, тоест се постига абсолютно прецизна еднаква дълбочина на засяване и при неравни терени. Изсяващите апарати са разположени на 12,5 см. един от друг, което е много важна характеристика, особено при сеитба на рапица. Секциите следват релефа на терена. Възможна е  настройка нагоре и надолу. Странично монтираните сгъващи се батареи са предварително натоварени посредство азотен акумулатор.  Централната изсяваща секция е 3 метра. Всеки изсяващ апарат е свързан с рамата на почвоуплътнителя в 3-точки. Напречната греда на изсяващия апарат е с рамена с еднаква дължина, а държачите на изсяващата секция към релсата са изместени отпред или отзад.

 

Друго предимство е възможността за еднакво разпределение на налягането по цялата ширина. Дисковите елементи се направляват над земната повърхност чрез прикачен почвоуплътнител. Отчетът е, че се постига прецизна работна дълбочина, няма вдигане на кална почва, прави се равномерно легло за семената, няма пикове в мощността.

 

Следене контура на терена става с 4 шарнирни връзки между напречната греда на изсяващият апарат и почвоуплътнителят. Така се осигурява следване релефа на терена в посока на движението. Прецизно се притиска към повърхността поради следенето на контура от почвоуплътнителя и настроеният натиск върху изсяващата секция.

 

Машината има 3 000 литров бункер , което дава един доста голям обем от семена. Друга екстра, с която е оборудван този модел - всеки един от семепроводите има и датчици за запушване  на принципа на фотоклетката, които следят дали във всеки един семепровод постъпват равномерно количество семена. Тази сеялка също така дава възможност за лентова сеитба.

 

Terrasem C6 е оборудвана със собствен радар за скорост отпред, което позволя на машината да постигне прецизна сеитбена норма. Конструкцията на модела е много здрава, бункера за семената е с голям отвор, което позволява бързо и лесно пълнене, има мрежа срещу външни предмети, която предпазва семеразделящия апарат.