Предложиха създаване на Трети стълб в ОСП

Предложиха създаване на Трети стълб в ОСП

 

ЕС трябва да помогне на своите земеделски производители да бъдат по-конкурентоспособни. В същото време трябва и да гарантира, че вносът на селскостопански храни спазва високите стандарти на Съюза. Това заявиха на 26 февруари евродепутатите пред европейски комисар по земеделие Януш Войчеховски.

 

Много членове на ЕП настояха, че Комисията трябва да направи повече, за да помогне земеделските производители. 

 

“Успехът на търговията в земеделието на ЕС показва конкурентоспособността на нашия сектор. Реформите на Общата селскостопанска политика (ОСП) допринесоха силно за това, подкрепени от репутацията на продуктите на ЕС като безопасни, устойчиво произведени, хранителни и с високо качество. ЕС направи проучване, което потвърди, че нашата амбициозна търговска програма помага на земеделските производители и преработватели в ЕС да се възползват напълно от възможностите в световен план. Същевременно разполагаме с достатъчно предпазни мерки за най-чувствителните сектори”, резюмира накратко Войчеховски.

 

По данни на ЕС износът на селскостопански храни в ЕС за 12-те партньори по споразумението за свободна търговия трябва да се увеличи с 25% (консервативен сценарий) или с 29% (амбициозен сценарий). Вносът също трябва да се увеличи с 10% (консервативен сценарий) или с 13% (амбициозен сценарий). Това съответства на общия износ на селскостопански храни в ЕС. Проучването сочи, че той трябва да се увеличи с 4,7 милиарда евро (консервативен сценарий) или с 5,5 милиарда евро (амбициозен сценарий), а общият внос на селскостопански храни - с 3,7 милиарда евро (консервативен сценарий) и 4,7 милиарда евро (амбициозен сценарий).

 

Свободна, но и лоялна търговия и повишена конкурентоспособност на ЕС

 

„Не всичко, което блести, е злато“, казаха някои евродепутати. Наред с това те подчертаха, че ЕС трябва да „се стреми към споразумения, които са справедливи“.

 

Други пък настояха за „реципрочност на производствените стандарти“ и призоваха ЕС да направи повече, за да „подкрепи конкурентоспособността“ на селскостопанския хранителен сектор и дори да създаде нов, „Трети стълб“ на ОСП за тази цел.

 

Предизвикателството, наречено “внос”

 

„Много е важно тези търговски споразумения да не са в ущърб на нашите земеделски производители“, каза евродепутатът Улрике Мюлер. Тя отбеляза, че когато стратегията “От фермата до трапезата” увеличи стандартите на ЕС, „стандартът на вносни продукти“ ще е „огромно предизвикателство“.        

 

Евродепутати от Чехия пък разкритикуваха ЕС, споделяйки, че макар да създава „много високи стандарти“, Съветът също така „подкрепя целия внос“ и добавиха, че въздействието на различните държави членки относно вноса е много неравномерно.

 

Ще се промени ли посоката?

 

Германски евродепутати пък недоволстваха срещу нарастващата зависимост на ЕС от вноса на селскостопански хранителни продукти и попитаха „кой печели от цялата тази вносна търговия“?

 

Друг евродепутат пък разкритикува идеята да „станем по-конкурентоспособни“ в световен мащаб и настояването за „по-евтина“ храна. Според него това би довело единствено до „нарастване на екстремизма, освен ако посоката не се промени“.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Добави коментар