Председателят на УС на CLAAS навърши 90 години

Председателят на УС на CLAAS навърши 90 години
Хелмут Клаас, дългогодишен управляващ съдружник и председател на управителния съвет на групата CLAAS, навърши 90 години на 16 юли 2016. Той разви основаната от баща му и неговите братя фирма в едно от водещите в световен мащаб предприятия за селскостопанска техника.   
 
„Хелмут Клаас за нас от десетилетия е решаващ източник на идеи и вдъхновение. С голяма компетентност и изразена упоритост той управлява фамилното предприятие CLAAS дори в тежки времена и е неизменен извор на важни импулси за техническия напредък на селското стопанство“, казва Лотар Крисцун, говорител на Управлението на концерна CLAAS. 
 
Хелмут Клаас е роден през 1926 година в Харзевинкел като първото от три деца. В периода 1948 – 1954 завършва Техническия Университет в Хановер специалност Машиностроене. Този период включва един семестър в Техническия Университет във Виена и една година следване на Селско стопанство в Grande Ecole Nationale d‘Agriculture в Париж. След дипломирането си той се заема с планиране и основаване на Търговско дружество на CLAAS във Франция, днешното CLAAS France. 
 
През 1958 Хелмут Клаас постъпва във фамилното предприятие на родителите си в Харзевинкел. През 1962 е назначен за Управител на отдел Техника. При преструктурирането на предприятието в Отворено Търговско дружество (OHG) през 1978, той става персонално отговорен съдружник. По време на преобразуването на дружеството през 1996 в командитно дружество с акции (KGaA) той преминава от поста на управляващ съдружник в позицията на председател на надзорния съвет и председател на комитета на съдружниците.
 
Фокус за него винаги е било разработването на нововъведения при продуктите и тяхното икономическо серийно производство. Цяла серия иновации са инициирани или съвместно разработени с него. Така например през 1970 излиза на пазара серията DOMINATOR, базирана на модулния принцип на изпълнение респ. на платформената концепция за строеж. DOMINATOR се превърна в един от най-успешните модели комбайни в световен мащаб.
 
Също в неговата ера по-късно бе разработен и моделът-последовател, LEXION. Той и до ден днешен е най-модерният и високопроизводителен комбайн по света. Друг негов успех е разработката на  самоходния силажокомбайн, JAGUAR, с който CLAAS е световен лидер.
 
Поредният му успех през 2003 година с оглед разширяване и подсигуряване бъдещето на фирмата бе поемането на цялата дивизия трактори на Renault Agriculture. От онзи момент насам предприятието вече бе в състояние да снабдява земеделците по цял свят с всички важни селскостопански машини.
 
Четири международно признати университета в Унгария, Великобритания, България и Германия са удостоили Хелмут Клаас със званието доктор хонорис кауза. През 2000 г. г-н Клаас получи от университета Щутгарт-Хоенхайм титлата „Доктор на аграрните науки“ в знак на почит и „признание на неговите извънредни постижения в областта на аграрната техника, и особените му заслуги в разработването на високопроизводителни модерни селскостопански машини“. Същият университет през 2004 го удостои с титлата почетен сенатор за приноса му в областта на иновационните технологии в селското стопанство. През 2009 Московският университет Горячкин, днешната селскостопанска академия Тимирязев, го удостои с титлата Професор. Същата година Република Франция го почете като „Chevalier dans l’Ordre de la Legion d’honneur“ за заслугите му като пионер в сътрудничеството между Германия и Франция.
 
Жизненото му дело е отличено и с персонални награди като почетно гражданство на родния му град Харзевинкел, медал за заслуги от Федерална република Баден-Вюртемберг и ордена за заслуги на френския министър на селското стопанство.
 
Развитието на фамилното предприятие CLAAS и в бъдеще отдавна е гарантирано: днес неговата дъщеря Катрина Клаас-Мюлхойзер е председател на надзорния съвет на фирмената група.
 
Всички продукти на CLAAS може да намерите при официалния представител на марката за България фирма Рапид КБ ООД, тел. 02/400-80-10, www.claas.bg

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!