Представяне на селскостопанска техника направи ОПТИКОМ в землището на село Баница, Врачанско

Представяне на селскостопанска техника направи ОПТИКОМ в землището на село Баница, Врачанско

 

Комбайни Laverda, трактори Landini и JCB Fastrac, телескопични товарачи JCB, култиватори Great plains, плугове Ovlac, дисков агрегат УДА, активна зъбна брана Maschio, сеялки Monosem, торачки Sulky бяха малка част от мощните машини, които дефилираха в атрактивна демонстрация в полето край врачанското село Баница в сряда, организирана от старозагорската фирма „Оптиком" ООД.

 

Целта на събитието беше фермерите от региона да се запознаят с новата техника и да видят как тя работи на полето. Домакин пък беше местният фермер ЕТ Петър Петров - Лачко, който работи изцяло с такава техника.

 

Демонстрацията събра около 200 души и започна с песните и танците на малчуганите от детската градина в с. Баница. Изненадата за събралите се бе стихотворението „Тракторист", което развесели публиката.

 

В пшеничната нива влязоха над 15 от машините, които внася престижната фирма. Идеята бе да се покаже пълният цикъл от операции, които извършва един стопанин и съобразно с това едни от най-съобразните машини за всяка една от тях. От Оптиком се бяха постарали фермерите да видят жътва с едни от най-подходящите за района комбайни, тези на италианската фирма "Laverda", които са създадени специално за хълмисти терени и се наблюдават на много места в района на Монтана и Враца, както и в полетата из цяла България. Бяха показани и едни от най-добрите машини за обработка на почвата, след жътва. Те се отличиха с възможностите си за работа при тежките условия на полето, а именно падналите дъждове ден преди презентацията.

 

Генералният мениджър на фирмата вносител Веселин Генев разказа пред многобройната публика, че такава демонстрация се прави за първи път в Северозападна България и селото не е избрано случайно, защото фермерът Петър Петров работи изключително с техника на старозагорската фирма и са дългогодишни партньори.

 

„Мисля, че това е показател за нашата сила, защото считаме, че сме един от добрите доставчици в страната. Винаги сме се старали да предлагаме машини, които са подходящи за българските условия, а не просто да внасяме вискокотехнологичното, което не винаги е подходящо за нашите условия", обясни Веселин Генев.

 

Той коментира още, че въпреки тежките условия българският фермер се справя добре, тъй като кризата го е научила да смята по-точно и да планира по-добре своята дейност. Присъствието на толкова много хора днес също е показател, че земеделските производители не се страхуват да мислят за нови инвестиции, защото само новата техника е в състояние да им даде по-добри резултати и да са конкурентно способни на европейския пазар.

 

Домакинът на събитието Петър Петров сподели след презентацията, че е изключително доволен от видяното и се радва, че „Оптиком" са избрали именно неговите полета и че събитието се провежда именно тук. На въпрос какво се промени в работата му след започване на сътрудничество със старозагорската фирма, той отговори, че вече се радва на по-високи добиви, значително се е увеличила производителността, а в същия момент  е намаляло технологичното време на обработка. Към всичко това, фермерът е доволен, че заради новата техника значително е намалил разходите си за гориво и поддръжка. 

 

На импровизиран коктейл на полето стопаните коментираха видяното и пресмятаха своите добиви и изкупните цени на зърното, които твърдо ще отстояват.

 

От техните разговори стана ясно, че врачанлии вече са ожънали по-голямата част от пшеницата. Въпреки лошото време кампанията е почти на финала. По мнение на зърнопроизводителите, изкупната цена на зърното в момента се променя буквално за часове. Преди 4-5 дни за тон фуражна и хлебна пшеница фирмите са предлагали по 200 лв./тон, а в момента цената на хлебната пшеница от 2Б група е вече 250 лв./тон + ДДС. Тази цена се предлага на фермерите от сериозните фирми изкупвачи на зърно. Относно царевицата ценовия марж на зелено е все още висок, а именно между 200-250 лв./тон. Слънчогледът по всяка вероятност ще се търгува на нива над 500-550 лв./тон + ДДС.