През 2018 г. в руското поле ще има безпилотни комбайни

През 2018 г. в руското поле ще има безпилотни комбайни

Комбайнът бавно излиза на полето и започва обработка на посевите. На пръв поглед нищо особено. Но ако се надникне в кабината, ще се разбере, че в машината няма човек – комбайнът изпълнява работата си самостоятелно.

 

Стартът на програмата за разработка на безпилотници за селското стопанство бе даден в Татарстан – тук се създаде специализираният агрохолдинг „Агрополис“, в който ще се произвежда „умната техника“ за нуждите на селското стопанство.

 

Предполага се, че в близките пет години общият обем на инвестициите в проекта „Агрополис“ ще достигне $225 милиона, а първите тестови образци на безпилотни комбайни ще се появят след две години. При това, както казват участниците в проекта, тези модели ще струват едва с 15-20% по-скъпо от традиционната, управлявана от човека, техника.


 

Сред участниците в проекта „Агрополис“ е най-големият руски производител на селскостопанска техника „Ростселмаш“, един от водещите аграрни холдинги в република Татарстан „Союз-агро“, а също така руската компания „Когнитив Технолоджис“ (Cognitive Technologies). Последната вече има опит в създаването на безпилотна техника: тя активно си сътрудничи с най-големия руски производител на камиони – компанията „КАМАЗ“, за когото Cognitive Technologies разработва системи за безпилотно управление на автомобили.


 

Роботизираните системи за руското селско стопанство ще се разработват по няколко ключови направления, разказа пред „Руски дневник“ Олга Ускова, президент на групата компании „Когнитив технолоджис“ (Cognitive Technologies). Преди всичко, това ще бъдат селскостопански комбайни и друга техника.

 

„В основата на тази роботизирана техника лежат нашите разработки за камионите „КАМАЗ“, при които камера и компютър създават така наречения „виртуален тунел“, благодарение на който техниката сама разбира накъде трябва да се насочи“, казва Олга Ускова.

 

Според думите ѝ руските разработки не отстъпват на лидиращите в това направление чуждестранни компании, такива като Google, и дори ги превъзхождат по някои показатели. По думите на Ускова другите системи в по-голяма степен са предвидени за идеални условия на пътната инфраструктура – маркировка, табели, знаци, умни пътища. А системите на „Когнитив Технолоджис“ (Cognitive Technologies) са ориентирани към руските условия и могат да се използват при липсата на каквато и да била маркировка.

 

Цялата работа е в това, че компанията използва в качеството ѝ на технологична основа така наречената пасивна технология – поглъщаща сигнала – модел на компютърното зрение, когато необходимата за управление информация се осигурява от видеокамерите на безпилотника.

 

Този подход се използва в Русия в допълнение към активния модел, който предполага използването на излъчващи прибори – радари и лидари, които определят разстоянието и скоростта на обектите. Именно на нея са базирани много от чуждестранните проекти, например Google Car.


 

В „Агрополис“ имат намерение да създадат също и автоматизирани системи за мониторинг на селскостопанските култури. В частност – предлага се да се използват безпилотни летателни апарати, така наречените дронове, които да летят над полетата и да фиксират например усилване на буренясването.

 

Още едно направление са стационарните устройства за замерване. Те ще се монтират на различни места в полетата и ще измерват, да речем, нивото на влагата в почвата или нейната наситеност с необходимите елементи. Ако тези показатели се понижат, ще бъде давана команда за автоматично поливане или за активиране на системата за наторяване.

 

Впрочем има и препятствия за развитие на безпилотната техника в селското стопанство. „Засега такъв вид транспорт не е нормативно уреден“, споделя Олег Коробкин, директор по операциите в транспортната компания DPD в Русия.

 

„Важно условие, за да възникне търсене на подобна техника, трябва да стане развитието на инфраструктурата за нейното обслужване – отбелязва на свой ред Александър Дяконов, директор по транспорта в логистичната компания „ФМ Лоджистик“ (FM Logistic), – и освен това струва си да се замислим над това, какво ще правим със сегашните водачи“. Според оценките на Дяконов в момента в сферата на управление на търговски транспорт и друга техника в Русия са заети над 2 милиона души.