Производителят "Металагро"-възкръсна, днес е лидер в България

Производителят "Металагро"-възкръсна, днес е лидер в България

Историята на прехода е пълна с примери как едно огромно предприятие може да се превърне в джудже и дори да се изтрие от икономическата карта на България. В Добрич обаче има обратния пример - как с воля, желание и много работа една фирма може да се съхрани и развие. Предприятието се казва "Металагро" АД, а човекът, който го е превел през годините на разрухата и го е превърнал в печеливша фирма се казва инж. Марин Джамбазов. Дружеството произвежда земеделска техника.  


Металагро е една от фирмите, които налагат името на България на европейския пазар. А там не се пробива лесно. Всъщност - лесно е, стига да си наясно с понятия като коректност, дисциплина, организация, новаторство, качество." Това са думите на Марин Джамбазов, с които той обяснява как се е появила бронзовата статуетка на бог Хермес - покровителя, на търговията на бюрото в кабинета му.  Още през 1995 г., когато българските предприятия са се снишили, за да оцелеят, фирмата пуска непроизвеждана до тогава у нас машина - за балиране на слама. Тя е снабдена с оригинален апарат за връзване на фирмата "Клаас" - Германия. Успехът на машината показва на конструкторите, че който работи, може да пробие дори в условията на жестока конкуренция. Затова предприятието замисля производството на нов продукт. Пет години по-късно на Осмото международно изложение на Добричкия панаир  през 2000 г. "Металагро" за първи път показва сечка-раздробител на стеблена маса, която се прикачва към адаптери за прибиране на царевица, слънчоглед и самостоятелно за трактор.


Изделието, с което "Металагро" излиза в чужбина, е опорен крик за товарни 24-тонни ремаркета. Производството е поръчано от немската фирма "Холанд Юръп", а крикът се изработва по документация на американската фирма-майка "Холанд Хич Къмпани". Всъщност производството на опорните кранове се усвоява от завода от 1990 г. Те и до днес са основното направление в продуктовата листа на дружеството.


"Металагро" установява контакти с холандската фирма "Лели Индъстрис" и става неин основен доставчик на възли и детайли за пневматични редосеялки, които се предлагат на европейския пазар. Дългогодишно партньорство добричкото предприятие има и с немските фирми "Гризе", "Зикман", "Лемкен" и с холандката "Шраувен". През 1999 г. предприятието дебютира на Световния индустриален панаир в Хановер -промишлената витрина на света. Там се поставя началото на преговорите с "Клаас" за съвместно производство на възли, детайли и приспособления за прибиране на селскостопанска продукция. Четири години по-късно Марин Джамбазов представя продукцията на фирмата в далечна Сирия. Стартът на партньорството на дружеството с италиански фирми е даден на Международния панаир на селскостопанска техника "Агрилеванте" в Бари, Италия. Следват споразумения за сътрудничество с немските фирми "Амацоне" и "Кроне". И договорености с румънската "АССА" за доставка на 8-редови хедери за комбайн "Клаас".


През 2000 г. в Държавния изпитателен център към Министерството на селското стопанство на Русия започват изпитания на хедерите за прибиране на слънчоглед на "Металагро". Успешният им край е условие за пускането им на огромния руски пазар. Три години по-късно предприятието стъпва на него. Партньори в бизнеса му са машиностроителния завод "Воронеж сельмаш" и "Владимировския тракторен завод". През 2003 г. "Металарго" изнася за Русия 8, редови хедери за прибиране на слънчоглед за комбайни "Лексион" по заявка на фирма "МТС - официален дилър на "Клаас" за Ростовска област. За клиентите в България воюваме така, обяснява Марин Джамбазов и представя новия Търговски център на предприятието в Добрич. И допълва: това улеснява бързото и гъвкаво задоволяване на пазарното търсене. На огромна търговска площ е показана цялата продукция на фирмата. Има и специализиран магазин за оригинални резервни части за всички видове изделия на "Металагро". Създадена е сервизна група от висококвалифицирани специалисти. Клиентите могат да разчитат и на специализирания автомобил-работилница, който оказва помощ на място на блока.