Пролетната сеитба закъснява в цяла Габровска област

Пролетната сеитба закъснява в цяла Габровска област

Само една четвърт от миналогодишните площи със слънчоглед в община Севлиево е засята, съобщиха от Областната дирекция “Земеделие и гори”. Едва 5 500 са засетите с маслодаен слънчоглед площи в града и селата, докато преди миналогодишния Великден те са били над 20 хиляди декара.

Само 600 декара пък са посети с царевица за зърно. И докато при нея сеитбата може да продължи и до края на април, агротехническите срокове за слънчогледа изтекоха още в края на март. 

Пролетната сеитба закъснява във всички населени места на област Габрово. Причината е най-вече подгизналата земя, в която машините трудно можеха да влязат допреди седмица-две, обясниха стопаните. Като цяло обаче заради тежкото финансово положение на земеделските кооперации в селата засетите през тази пролет декари ще бъдат наполовина от миналогодишните.

От Областната земеделска дирекция съобщиха още, че 24 хиляди от общо засетите 40 хиляди дка с пшеница в общината са подхранени, но само 3 хиляди са третирани с хербициди. От ечемика са подхранени 5300 дка от общо засетите 9 хиляди декара.