ПРСР стартира по времето на АГРА 2008

ПРСР стартира по времето на АГРА 2008

Официалният старт на Програмата а развитие на селските райони 2007-2013 ще бъде даден по времето на изложението АГРА 2008, или ден-два по-рано, казаха специално за Трактор.БГ добре осведомени източници от аграрното министерство.

37 000 земеделски стопани могат да получат вече безвъзмездни средства от държавата, обяви изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. 

Пред журналисти Тадаръков преведе по електронен път необходимите за това 155 млн. евро по сметките на фонд "Земеделие". Тадаръков увери, че в следващите 10-15 дни всички останали заявители ще могат да получат парите си.

Общо 79 106 земеделски стопани са подали през миналата година заявления за безвъзмездна помощ от държавата за общо 3.2 млн. хектара земя. Предвидени за директно подпомагане през 2007 г. са 262 млн. евро, уточни Тадаръков и посочи, че ще бъдат платени около 90% от заявените от България пред Европейската комисия обработваема земя.

България е заявила пред Брюксел 3.8 млн. хектара. За разликата от 600 000 хектара страната ще трябва да върне парите на Европейската комисия, тъй като средствата не могат да бъдат усвоени.

От Фонд "Земеделие" припомниха, че от 1 март до 15 май 2008 г. ще се приемат заявленията на земеделските стопани за преки плащания за настоящата година. Предвидени за 2008 г. са 240 млн. евро директни подпомагания. От днес до края на февруари най-много пари ще отидат в областите Плевен - 4.5 млн. лева, Пловдив - 2.6 млн. лева и София - 2 млн. лева.

Тадаръков съобщи още, че в около 4000 заявления за подпомагане са установени застъпени площи, а в около 2000 заявления са посочени недопустими земи. Директорът на фонд "Земеделие" отново направи преглед на изпълнението на програма САПАРД, като посочи, че част от 79-те случая на нарушения по САПАРД се разследват от прокуратурата.

Има и случаи, при които са върнати пари на програмата. Земеделските производители, които са нарушили регламентите на САПАРД, могат да бъдат санкционирани по регламентите на ЕК, като бъдат лишени от държавна помощ за срок до три години.

Тадаръков каза още, че около средата на февруари ще стартират първите линии, по които ще се набират проекти в рамките на програмата за развитие на селските райони