Първа копка на нов търговски и сервизен център направи фирма Варекс

Първа копка на нов търговски и сервизен център направи фирма Варекс

Фирма Варекс ООД стартира изграждането на комплекс за дистрибуция, сервиз, резервни част, продажба и обучения на магистрала Тракия до река Стряма. Първата копка на строежа бе направена в присъствието на съдружниците от фирма Варекс – Иван Масларов, Елисавета Маркова и Георги Панков и Търговския директор на фирмата Филип Лазаров.

Сред официалните гости на събитието бяха Пламен Панчев - Председател на Надзорния съвет в "Сиенит Холдинг" АД, кметът на село Калековец Кольо Миланов, както и Пламен Петков - Председател на Общински съвет при Община "Марица", гр. Пловдив, който даде старт на строежа със счупването на бутилка шампанско.

Подробности за новия център на Варекс, разказа пред Трактор.БГ Елисавета Маркова, съдружник във фирмата:

Г-жо Маркова, в условията на икономическа криза, как фирма Варекс реши да започне изграждането на нова офис сграда?
Изграждането на сграда с комплексно предназначение планираме отдавна и това е част от нашата стратегия за развитие на фирма „ВАРЕКС” по високите критерии на Европейски стандарти. Самият факт, че притежаваме франчайз на марки като Challenger, Simba, Capello, Seppi и Goizin ни задължава да изграждаме комплекси като този.

На каква стойност е инвестицията на проекта?
По предварителни изчисления стойността на обекта възлиза на 2,5 млн. Евро.

Какво ще е предназначението на центъра?
Комплексът ще представлява централна база на ВАРЕКС за дистрибуцията на богатата гама от машини, които предлагаме. Тук ще бъде нашият централен склад на резервни части, сервизни клетки за подготовка на машините преди доставка до клиента. Ще има изложбена зала и офиси, както и зали за обучение. Нашето желание е домът на ВАРЕКС да стане любим дом за българските фермери и ще се постараем да стане такъв.

На каква площ и къде ще се разполага?
Местоположението на базата е съобразено с лесния достъп за клиентите от цялата страна. Разположен е на 136-тия километър на магистрала „Тракия” ляво, до река Стряма. Върху площ от 10 дка комплексът е застроен върху 2 дка.

Кога можем да очакваме откриването на новия център на Варекс?
Пусковият срок по оптимистичните прогнози и обещания на строителите ще бъде месец април. На 15 април 2010 фирма ВАРЕКС бележи 17 години от основаването си и много бихме желали да го отпразнуваме в нашия нов дом заедно с настоящи и бъдещи клиенти и приятели на фирма ВАРЕКС.

Планирате ли разширяване на търговската и сервизната мрежа на фирма Варекс и в други региони на страната?
Както казах в началото, плановете на фирмата ни са амбициозни и изграждането на мрежа от подобни бази в страната е необходимо и задължително условие. Клиентите ни са много взискателни, за което им благодарим, и нашият стремеж е да бъдем по-близо до тях с комплекс от качествени услуги, каквито те заслужават. Ние напълно осъзнаваме, че с увеличаване продажбата на машини, нараства и нуждата от навременен и качествен сервиз и богат склад от резервни части.

Как смятате, помага ли държавата за развитието на бизнеса със селскостопанска техника? 
Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Живеем в изключително динамично време и условията за бизнес в световен мащаб се променят значително буквално всеки ден. България, като част от световната общност, не може да се разглежда изолирано от тези процеси. Затова не можем да очакваме чудеса от държавата в помощ на бизнеса изобщо, не само на търговията със селскостопанска техника.  За да се развива добре бизнесът със селскостопански машини, селскостопанският сектор като цяло трябва да е в добро състояние, което изисква комплекс от мерки и е дълъг процес, както виждаме всички. Моето лично мнение е, че дистрибуторите на селскостопанска техника биха могли да съдействат в това отношение и да инициират разговори на различни нива с представители на браншовите организации в сектора, както и с представители на Министерство на Земеделието, да се изложат мнения и да се изяснят целите, за да работят всички в една посока и тя да бъда за доброто на държавата като цяло и на всеки един от нас в частност. Ако искаме държавата да ни помага, трябва да й помогнем и ние, нали така?!

От първи ноември спира приемът на проекти по мярка 121 на ПРСР за закупуване на селскостопанска техника. По какъв начин ще се отрази това на продажбите на машини?
Считам, че спирането на тази мярка ще има оздравителен ефект.
Фермерите ще направят своята равносметка и отсега нататък, надявам се, ще започнат много внимателен подбор на машините, в които ще инвестират. Главният критерий ще бъде себестойността на продукцията на декар. Предвидливите фермери ще въведат интелигентни решения за своите стопанства с помощта на методиката за „прецизно земеделие”. Това означава окрупняване на стопанствата и с минимум инвестиции ще се получават желаните резултати. При добре обосновани проектни решения, считам че много финансови институции ще се отзоват на искането на редици фермери за дългосрочно кредитиране. Продажбата на машини като цяло ще спадне, но за сметка на това ще се нормализират ценовите нива, ще се повиши качеството на сервизното обслужване, ще се откроят добрите на пазара. Що се отнася до нашата фирма, нали знаете, че девизът на фирма Challenger е „Посрещаме предизвикателствата”. Това напълно отговаря на ситуацията на нашия пазар. Готови сме да посрещнем всякакви предизвикателства, защото това ни прави по-силни.
 

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Трактор.БГ е задължително!