Ръчен GPS – новият помощник в земеделието

Прецизно чертаене и трасиране на имоти - всичко в един смартфон

Ръчен GPS – новият помощник в земеделието
„ГЕОВАРА“ ЕООД е ексклузивен представител на Hi-Target – най-голямата фирма в Китай, производител на високо точни GPS технологии, които са напълно приложими и в земеделските стопанства. 
 
“Искаме да покажем иновациите в GPS системите. Това са – Qpad  и Qmini. Не ви трябват външни антени, не ви трябват кабели. На практика са едни модерни, Android устройства, с много мощни характеристики, висока точност. Характерното за малките размери е, че таблетите работят с 1-2 см точност, а Qmini работи с около между 10 и 20 см точност, което за размерите си е наистина революционно. Характерното при Qmini е, че на практика е един смарт телефон, който може да използвате в ежедневието”, разказа Никола Димитров, собственик на компанията.
 
Това са последни модели устройства, които разполагат с най-новите технологии за позициониране. Qmini е модел 2018 година.  Устройствата имат всички необходими приложения предварително заредени, заедно с Google Play магазин.
 
 
„Това са високоточни, диференциални GPS-и. Това означава, че имат възможността да използват т.нар поправки или корекции, което никой друг от конкурентите с този размер не може да предостави, тъй като с това се различава от един обикновен смарт телефон, на който GPS точността му не може да бъде подобрена. Докато тук се използват корекции и затова устройствата работят толкова точно“, отбеляза той. 
 
Директно от самото устройство се изтегля или зарежда популярния shapefile, който след това без проблеми може да се зареди във всички компютърни софтуери, в това число и за земеделие, като по този начин стопаните могат да качат данните за всичките си земи и да ги управляват. 
 
Димитров даде пример с трасирането на земите, когато земеделските стопани трябва да повикат геодезист със скъпа апаратура. 
 
„Той идва, слага дървено колче с много скъпа апаратура, която е с външни антени, с контролери, които струват над 10 000 лв. На практика доста от нашите клиенти вече не им се налага, защото могат да разчитат на нашата точност“.
 
Специалистът обясни, че на дисплея на устройството винаги има информация относно това каква е моментната точност, с която се работи и така стопаните са сигурни в измерването. Тук говорим за гарантирана геодезическа точност и това е причина потребителят да стане абсолютно самостоятелен и независим. Често се използват и за закупуване на земи, тъй като може много точно да се проверят границите на желания имот. Ако част от него не е годна за обработка, може да се очертае конкретната площ за закупуване.
 
„Вече не им се налага да чакат, не им се налага да звънят, да плащат допълнителни разходи“, каза експертът.
 
Освен продуктите, ГЕОВАРА предоставя и официален сервиз. Офиси на този етап има в гр. София и гр. Варна, където може да се тества оборудването в реални условия, избрани от клиента. Може спокойно да се каже, че се предлага цялостно решение, а не само GPS.
 
„Имаме дистанционна връзка към устройствата. Това означава, че когато срещнат проблем, ние винаги можем да се закачим за устройството и да започнем ние да го управляваме.
 
Ние винаги сме на тяхно разположение, за да можем да се закачим, да им покажем как става. Можем да качваме файлове, да сваляме файлове. Доста иновативно е всичко, доста е лесно за използване“, разказа Димитров.
 
 
На устройствата има предварително качени видео уроци за цялостното използване на системата. Интересното е че продуктите на Hi-Target работят с всички апликации от Google Play магазин и така устройствата винаги са готови и напълно съвместими с всички налични или бъдещи решения там, независимо от сферата на работа.
 
„Доста от компютърните софтуерни фирми, които се занимават със земеделие, имат и мобилна апликация, която спокойно може да се инсталира на това устройство и фактически да си интегрират GPS-а от нас към тяхната налична система, което за момента не смятам, че има по-добро решение“, разясни още той.
 
Важно е да се спомене, че Qpad и Qmini работят с осем ядрени процесори и големи обеми вътрешна памет, водо, прахо и удароустойчиви са. Устройствата са с по две SIM карти, а има отделно място и за SD карта. Разполагат с различни комуникации за флаш памет и зарядно, а батериите издържат без проблеми в натоварен работен режим до поне 12 часа. Готови са за всички нужди на потребителите.
 
„Всички наши продукти вървят с професионален софтуер на български език, който отново е собственост на  Hi-Target, разработван дълги години. Има всички необходими възможности, които не само за земеделие, но и т.нар GIS сектор за записване на данни. Google подложки, записване на атрибути, площи, линии, точки е неограничено като възможности. Хубавото е, че с едно натискане на копчето, данните се свалят и се изпращат по поща, по Bluetooth. Не ви трябват кабели, драйвери за компютри и т.н.“.
 
Обновяването на софтуера е напълно безплатно и става за секунди, увери Димитров. 
 
 
Камерите на устройствата са 13 мегапиксела, като на всяка снимка се принтират координатите на снимания имот. Отделно може да се въвежда допълнителна информация като влажност на почвата, състояние на конкретния посев, календари и т.н., като всичко е на български език. На практика софтуерът е подготвен за всички желания на потребителя. Характеристиките на устройствата са създадени за работа и съществената разлика със смарт телефоните и другите нови технологии, чийто нови модели биват бълвани на всеки 6 месеца, е че не се налага често обновяване на хардуера на модела. Т.е. не е нужно да си купувате всеки нов модел и да хвърляте стария. 
 
„Докато имате точност и софтуер, който да се справя с нея, на практика не ви трябва ново устройство“, поясни Димитров и допълни: 
 
„Това не е устройство, което ще си го вземете, ще го приберете в едно чекмедже и ще го използвате от време на време. Ние предлагаме устройства, които на практика могат да се използват ежедневно освен за работа, но и за развлечение, както се казва“.
 
Още за устройствата и за портфолиото на фирма „ГЕОВАРА“ ЕООД може да откриете на интернет адрес www.geovara.com
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!

Добави коментар