Разработена за България: Машина мори плевелите с вода и електричество

Методът се използва дори при силно инвазивни плевели, като синя китка

Разработена за България: Машина мори плевелите с вода и електричество

Всеки земеделски производител си мечтае за машина, с която бързо, лесно и дългосрочно да се справи с плевелите дори на неравен терен. Тази негова мечта може лесно да стане реалност благодарение на иновативния метод, предлаган от Weed Free Service България.  

 

За първи път в света: Има как да се спасите от плевелите

 

Началото е поставено преди девет години в Нидерландия и успехите не закъсняват. Методът се е наложил вече в страни като Франция, Германия, Англия, Швеция, Белгия, а в момента стъпва и у нас.

 

„Weed Free Service България е създадена с цел екологично управление на плевели в България. Методът, който предлагаме, е най-добрата инвестиция, която земеделските производители биха могли да направят. С използването му те ще спестят разходи, продуктите им ще станат екологично чисти, ще намалят използването на човешка ръка“, уверява управителят Милена Илиева.

 

Компанията вече започна тур за представяне на машината из цяла България. С нея са третирани култури като малини, ягоди, боровинки, лозя, маточина, лавандула. Тя може да работи навсякъде, където има редове.

 

 

Демонстрациите в страната продължават, а една от спирките беше Аграрният университет в Пловдив и опитно поле с царевица. Присъстващите успяха да видят в действие три машини, които са единствените в света и без аналог, разработени специално за България.

 

„Тук представяме два механизирани метода – единият работи с топла вода и пара в съотношение 50 на 50, а вторият – с електричество. Прилагат се за дългосрочно премахване дори на най-упоритите плевели, с минимално човешко участие. Това е 100% екологично чиста иновативна технология, без използването на химикали, без да се замърсяват почвата и водите“, обяснява Хари Клоустърман – създател на технологията. 

 

 

Weed Free Service България предлага на стопаните едно съвременно решение, с което да спестят време, да намалят разходите и да увеличат добива. Методът се използва дори при силно инвазивни плевели, като синя китка. 

 

„Това е моделът Weed X M13, който работи с 415 л вода. С нея в момента се почистват плевели около летища, градски площи, детски градини, училища. Може да премахва дъвки и замърсявания като боя. Компактна е и се използва навсякъде. Снабдена е с два накрайника, за да могат да работят едновременно двама души. Това е уникален метод, който поддържа температура до 130 градуса“, описва иноваторът.

 

В това, че химикалите нямат бъдеще в земеделието, е убеден и агрономът на нидерландската компания, който представи как работи моделът в една овощна градина или лозе.

 

„Специалното при тази машина е, че тя може да се движи при различно междуредие. С нея могат да работят двама души, които определят скоростта на придвижване в зависимост от степента на оплевяване“, уточняват Питър Джейкъб, търговски представител на Weed Free Service. 

 

 

Методът с електричеството атакува плевела директно в кореновата система. Той се прилага успешно не само в селското стопанство, но и за елиминиране на плевели, които разрушават пътната настилка, сгради и др. 

 

„Идеята на тази машина е, че тя пак може да се използва в земеделието между различни култури, но тук плевелите се третират селективно. От накрайника излизат между 3 и 6 хиляди волта, които убиват плевела безвъзвратно“, категоричен е Джейкъб.

 

Weed Free Service България разполага с пет бази в страната и обучен персонал. Машините се подобряват постоянно спрямо нуждите на стопаните и затова за момента се предлага само като услуга, от която могат да се възползват и групи производители. 

 

Представили сме пакети, от които нашите клиенти да изберат. Първата услуга е третиране на плевелите в техните култури с лицензиран персонал на Weed Free Service България. Втората услуга е преотдаване на машините, безплатно обучение, застраховка. Идваме на експертиза на цялото поле, виждаме какъв е проблемът и изготвяме решение. Предлагаме услугата като третиране на декар с нашия персонал или машината под наем“, обяснява Милена Илиева.

 

 

Weed Free Service България държат правата за този иновативен метод за обезплевяване за целия Балкански полуостров. С него могат да се отстраняват не само нежеланите плевели, но и мазни петна, боя, дъвки. Идеален е за третиране на общински площи, паркове, детски градини. Екипът на компанията вярва, че това е бъдещето и ще направят всичко възможно той да бъде максимално достъпен.

 

Повече за метода и машините на Weed Free Service България може да намерите на www.weedfreeservicebulgaria.com