Реформата на ОСП - готова до юни?

Реформата на ОСП - готова до юни?

През месец юни се очаква окончателно споразумение относно реформата на ОСП. Поне с тези надежди Португалия пое председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС) за следващите 6 месеца.

 

Триалозите по ОСП започнаха в средата на месец ноември по време на германското председателство на Съвета на ЕС. Ето какво показва предварителният график, цитиран в последния бюлетин за ОСП на Министерството на земеделието. 

 

Министрите се очаква да направят преглед на преговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС на заседанията си на:

 

•    25 януари;
•    22 – 23 март;
•    26 – 27 април;
•    31 май;
•    28 – 29 юни. 

 

Съветът по земеделие предстои да обсъди предстоящото съобщение на Комисията относно дългосрочната визия за селските райони. На 31 май на дневен ред ще бъде проучването относно правния статут на новите геномни техники, а на 26 – 27 април стратегиите на ЕС за горското стопанство и и за хуманно отношение към животните.

 

Португалия ще наблюдава също така изпълнението на Зелената сделка по отношение на безопасност на храните, здраве на животните и хуманно отношение към тях, здраве на растенията. 

 

Страната се ангажира да даде приоритет на бъдещите отношения на ЕС с Обединеното кралство, както и да ускори ратифицирането на споразумението между ЕС и страните от Меркосур.

 

Друг фокус на португалското председателство ще бъде по-доброто управление на ресурсите, особено на почвата и водата. Това ще бъде основната тема на неформалната среща на министрите на земеделието на ЕС в Лисабон на 14 и 15 юни. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар