Репортаж от протеста: Стоп на украинското зърно

Над 200 земеделски машини блокираха границата с Румъния при ГКПП „Йовково“, в готовност е още тежка техника

Репортаж от протеста: Стоп на украинското зърно

Зърнопроизводителите у нас надигнаха глас – за да поискат право на достоен труд и цена. За да стане това, държавата трябва да ги чуе и да обяви спешни мерки за спиране на вноса на зърно от Украйна. Разговорите, обещанията и преговорите до момента не дадоха резултат и стопаните излязоха на 3-дневен протест. 

 

В Добруджа на граничния пункт „Йовково“ зърнопроизводители от Добрич, Варна и Бургас затвориха за около час границата с Румъния. Те излязоха с над 200 машини, 150 от които тежки трактори, товарачи и багери.

 

Цялата тази „армия“ от селскостопанска техника „патрулираше“ нон-стоп по тесния двулентов път между Кардам и граничния пункт и така спря автомобилния трафик.

 

По този начин беше блокирано и навлизането на тирове със зърно от Украйна, които станаха причина българската продукция да залежава по складовете, а пазарът да се срине. 

 

Близо 800 милиона лева са загубите, причинени от липсата на пазар на слънчоглед, заяви за Агри.БГ Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) - организатор на протеста.

 

Той напомни, че българската продукция залежава по складовете, жътвата наближава, а в същото време стопаните са в невъзможност да посрещнат разходите по пролетната кампания. Какъв е изходът от все по-сложната ситуация в сектор „Земеделие“?

 

„Ние виждаме като вариант единствено спирането на този внос от Украйна, за да може българската продукция да бъде реализирана на нормални цени. В момента тече удължаване на регламента за безмитен внос на стоки за ЕС и затова ние апелираме към властите да заемат позицията на българското производство и да не се съгласят на удължаване на коридорите на солидарността“, подчерта Проданов. 

 

На този етап разходите по производство на зърно са огромни, допълни Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите: „Истината е, че цената на зърното към днешна дата не може да покрие високите разходи, които за голямо съжаление се определят от политиката на ЕС".

 

Ако все пак земеделците и държавата не се разберат, зърнопроизводителите са готови да продължат с протестните действия.

 

 

„Ние както виждате, твърдо заявяваме нашата позиция и сме готови да я отстояваме. Тук са една малка част от машините. По всички райони в страната машините са изкарани по базите и ако не се стигне до развитие, ние сме готови да докараме и тях на границите“, категоричен е зърнопроизводителят Илия Проданов. 

 

Над 200 са машините, които излязоха на граничния пункт „Йовково“ край Кардам. В готовност са стопаните от Генерал Тошево, Кардам, Дуранкулак, от цяла Добричка област, както и от Карнобат и Бургас, за да извадят селскостопанската техника на протест. 

 

 

„Това е една малка демонстрация на това какво можем да направим“, категорично допълни Радостина Жекова. Тя подчерта, че исканията на зърнопроизводителите са подкрепени и от други браншови организации – от плодове, зеленчуци, овощари, овцевъди и козевъди. Вносът, който влиза от Украйна, включва още мляко, яйца, птиче месо. 

 

Протести на още три гранични пункта се проведоха в сряда. 

Добави коментар