Ротационна фреза за окопаване спестява много ръчен труд

Машината е подходяща за окопаване на култури, които растат в редове на разстояние, обясниха от Меркурий Агро и Ко

  • 03.01.2022 22:03
  • 530
  • 0
  • Новини
Ротационна фреза за окопаване спестява много ръчен труд

В разгара на активния сезон Меркурий Агро и Ко ЕООД проведе полева демонстрация на ротационна странична фреза за окопаване на рози, билки и овошки.

 

Домакин на презентацията беше биоферма Биоформ, която се намира в самото сърце на Долината на розите, в околностите на село Тъжа, община Павел баня.

 

Фирма Биоформ отглежда екологично чисти култури като 1400 декара маслодайна роза, 1350 декара лавандула, 1900 декара други билки и произвеждаща собствена суровина до краен продукт – сертифицирани био масла и продукти.

 

Това прави биоферма Биоформ най-големият производител на билки и етерични масла. Фирмата успешно комбинира традиционните методи с високотехнологичните системи за производство с най-високо качество.

 

Основен проблем пред главния мениджър на фирмата Мухсин Озтурк е намаляващата работна ръка в региона и съответно голямата зависимост от човешкия фактор

 

Мухсин Озтурк горещо препоръча пред гостите на демонстрацията машините на Меркурий Агро и Ко, сред които ротационните фрези, култиватори и продълбочители за добрата обработка на етерични култури.

 

Ротационната фреза на Меркурий Агро и Ко с производствена марка RUMI 2, която бе демонстрирана във фермата на Мухсин Озтурк, е предназначена за окопаване на култури, растящи в редове на разстояние.

 

Машината е подходяща за овощни насаждения, насажденията на ягодоплодни храсти, зеленчукови растения, плодови разсадници и други, като може значително да намали или дори да елиминира използването на хербициди. Фрезата премахва плевелите и вкарва въздух в почвата.

 

На фона на всеобщата липса на работна ръка, което вече е катастрофално за бранша, машината е кардинално решение.

 

Разумната й цена позволява бързо изплащане на инвестицията, като в същото време преодолява зависимостта от работна ръка. Това води до спадане на себестойността на реколтата и съответно до увеличаване на печалбата за производителя.