Русенското изложение събра над 180 фирми

Русенското изложение събра над 180 фирми

Тазгодишното 10-о юбилейно изложение за земеделска и автомобилна техника в Русенският университет "Ангел Кънчев", стартира с много политици, но със сравнително малко посетители.

Традиционно със свои изложбени площадки се представиха повечето от вносителите на селскостопанска техника в България, а също и няколко български производители.

Още от първите два дни на изложението стана ясно, че вече фермерите са се ориентирали към това каква техника да закупят по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони. Стана ясно и това, че голямата част от тях се опасяват от реално възможното спиране на средствата по ПРСР от страна на Европейската комисия. И докато по време на откриването на изложението Министър председателя Сергей Станишев описваше цветущото състояние на агро-сектора у нас и прогнозираше за розовото му бъдеще, то фермерите, които слушаха отстрани си подшушваха за проблемите си - за огромното забавяне на старта на ПРСР, за орязаните от субсидии площи, за арогантността и ширещата се корупция в Министерството на земеделието и във Фонд Земеделие, за опасността ЕК да спре парите за модернизация на стопанствата, за поскъпналите горива, торове, препарати, семена и земеделска техника...

Иначе, за първи път тази година Русенското изложение имаше сравнително добре организирана и богата делова програма със срещи - дискусии и семинари. Интересът към тях беше предимно от страна на научните среди и студентите.