Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Руски фермери посетиха българска ферма по покана на НИК Електроникс (ВИДЕО)

Руски фермери посетиха българска ферма по покана на НИК Електроникс (ВИДЕО)
Зърнопроизводителите в България са на крачка пред руските си колеги в масовото прилагане на GPS навигации и софтуер за оптимизиране на работата в стопанствата. Това стана ясно след посещение на крупни земеделци от агрохолдинга ВАПК от Русия, които обмениха опит във фермата на земеделеца Димитър Мачуганов в гр.Летница. Срещата бе с цел да се споделят полезни практики в зърнопроизводството и прилагането на нови технологии и системи за прецизно земеделие, а организатор на събитието беше фирма Ник Електроникс.
 
 
Земеделците споделиха опит и сравнения за нужната земеделска техника и персонал за управлението на стопанствата. „Ние обработваме 1 млн. и 300 000 декара земя, на които отглеждаме пшеница, ечемик, царевица, а също и лен. За нуждите на стопанството имаме общо 700 трактора и колесни машини, а жътвата извършваме с 57 зърнокомбайна, предимно руско производство. Административният персонал е 165 души, а механизаторите са общо 350“, споделиха руските фермери. Oсвен зърнопроизводство в рамките на руския агрохолдинг се отглеждат 20 000 овце.
 
От своя страна зърнопроизводителят и домакин на срещата - Димитър Мачуганов сподели, че при него българската пшеница дава добри добиви при сухи години, а западните сортове пшеница - френски и немски, не се представят толкова добре.
 
Силен интерес у руските зърнопроизводители предизвика начинът, по който в стопанството на Мачуганов следят силните и слабите зони в посевите с пшеница - директно на смартфон или таблет чрез програмата за сателитно заснемане GeoSCAN. Специализираният софтуер, предоставен от НИК Електроникс, в съчетание със системите за прецизно земеделие от Trimble бяха дълга тема на разясняване и разискване:
 
„За нас беше много интересно да обменим опит с българския ни колега, който ни показа едно успешно и интензивно зърнопроизводство с интензивно използване на земята. Впечатлени сме от технологиите, с които се работи тук и най-вече точната работа на оборудването за прецизно земеделие Trimble, заедно с Connected Farm, както и всички останали системи, които оптимизират производствения процес. Останахме впечатлени и от това, че GPS навигациите успешно работят и при зърнокомбайните.“, коментираха руските фермери.
 
Гостите от Русия бяха впечатлени от иновативната торачка SULKY X40 Econov, която се свързва с уредите за прецизно земеделие Trimble и има система за прецизно разпределение на торта и регулиране на нормата на торене в движение. Това спестява много големи средства за торове. Оказа се, че докато в България се тори средно с 40 кг. азот на декар, то в Русия обичайната практика е да се тори с 10 кг./дка азотно подхранване.
 
Руските земеделци бяха впечатлени от почвеното картиране с пробовземане и анализ – услуги, предоставени от НИК Агро Сървис, които спомагат за повишаване на добива в стопанствот на Димитър Мачуганов. Анализът на почвата се извършва във вътрешно-фирмената лаборатория на НИК Агро Сървис:
 
„Лабораторията за почвени анализ на фирма НИК е на много високо технологично ниво, всичко е автоматизирано. За сравнение при нас в Русия такова високо ниво има само в лабораториите към научните държавни институти. Удивително е и количеството на пробите които се правят ежегодно“. 
 
Смятам, че впечатлихме руските колеги с изключителното качество, с което работим и високото ниво на работа. Не ни е чуждо най-съвременното както по отношение на технологиите, така и като съвременни тенденции в земеделието. Мисля, че се представихме подобаващо пред тях“, коментира Димитър Мачуганов, земеделски производител, Летница
 
След края на срещата и двете страни бяха категорични, че подобен род срещи са много полезни за обмяна на опит и подобряване на производствените и административни процеси, а не на последно място и за осъществяване на връзки за евентуални търговски взаимоотношения. 
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug