Руски фермери посетиха българска ферма по покана на НИК Електроникс (ВИДЕО)

Руски фермери посетиха българска ферма по покана на НИК Електроникс (ВИДЕО)
Зърнопроизводителите в България са на крачка пред руските си колеги в масовото прилагане на GPS навигации и софтуер за оптимизиране на работата в стопанствата. Това стана ясно след посещение на крупни земеделци от агрохолдинга ВАПК от Русия, които обмениха опит във фермата на земеделеца Димитър Мачуганов в гр.Летница. Срещата бе с цел да се споделят полезни практики в зърнопроизводството и прилагането на нови технологии и системи за прецизно земеделие, а организатор на събитието беше фирма Ник Електроникс.
 
 
Земеделците споделиха опит и сравнения за нужната земеделска техника и персонал за управлението на стопанствата. „Ние обработваме 1 млн. и 300 000 декара земя, на които отглеждаме пшеница, ечемик, царевица, а също и лен. За нуждите на стопанството имаме общо 700 трактора и колесни машини, а жътвата извършваме с 57 зърнокомбайна, предимно руско производство. Административният персонал е 165 души, а механизаторите са общо 350“, споделиха руските фермери. Oсвен зърнопроизводство в рамките на руския агрохолдинг се отглеждат 20 000 овце.
 
От своя страна зърнопроизводителят и домакин на срещата - Димитър Мачуганов сподели, че при него българската пшеница дава добри добиви при сухи години, а западните сортове пшеница - френски и немски, не се представят толкова добре.
 
Силен интерес у руските зърнопроизводители предизвика начинът, по който в стопанството на Мачуганов следят силните и слабите зони в посевите с пшеница - директно на смартфон или таблет чрез програмата за сателитно заснемане GeoSCAN. Специализираният софтуер, предоставен от НИК Електроникс, в съчетание със системите за прецизно земеделие от Trimble бяха дълга тема на разясняване и разискване:
 
„За нас беше много интересно да обменим опит с българския ни колега, който ни показа едно успешно и интензивно зърнопроизводство с интензивно използване на земята. Впечатлени сме от технологиите, с които се работи тук и най-вече точната работа на оборудването за прецизно земеделие Trimble, заедно с Connected Farm, както и всички останали системи, които оптимизират производствения процес. Останахме впечатлени и от това, че GPS навигациите успешно работят и при зърнокомбайните.“, коментираха руските фермери.
 
Гостите от Русия бяха впечатлени от иновативната торачка SULKY X40 Econov, която се свързва с уредите за прецизно земеделие Trimble и има система за прецизно разпределение на торта и регулиране на нормата на торене в движение. Това спестява много големи средства за торове. Оказа се, че докато в България се тори средно с 40 кг. азот на декар, то в Русия обичайната практика е да се тори с 10 кг./дка азотно подхранване.
 
Руските земеделци бяха впечатлени от почвеното картиране с пробовземане и анализ – услуги, предоставени от НИК Агро Сървис, които спомагат за повишаване на добива в стопанствот на Димитър Мачуганов. Анализът на почвата се извършва във вътрешно-фирмената лаборатория на НИК Агро Сървис:
 
„Лабораторията за почвени анализ на фирма НИК е на много високо технологично ниво, всичко е автоматизирано. За сравнение при нас в Русия такова високо ниво има само в лабораториите към научните държавни институти. Удивително е и количеството на пробите които се правят ежегодно“. 
 
Смятам, че впечатлихме руските колеги с изключителното качество, с което работим и високото ниво на работа. Не ни е чуждо най-съвременното както по отношение на технологиите, така и като съвременни тенденции в земеделието. Мисля, че се представихме подобаващо пред тях“, коментира Димитър Мачуганов, земеделски производител, Летница
 
След края на срещата и двете страни бяха категорични, че подобен род срещи са много полезни за обмяна на опит и подобряване на производствените и административни процеси, а не на последно място и за осъществяване на връзки за евентуални търговски взаимоотношения.