С какво са по-добри съвременните косачки?

С какво са по-добри съвременните косачки?
Днешните косачки са по-леки, по-изчистени като дизайн, по-лесно управляеми, по-здрави и като цяло много по-големи отколкото са били техните предшественици. Някои от основните нови качества на модерните косачки са:
 
-          косене с автматично регулиране;
-          разнасяне на тревата;
-          мулчиращи зъбци;
-          подобрено движение;
-          косене напред и назад;
  
Подобреното окачване и тегло позволяват на машините да работят на по-бързи обороти с по-голяма стабилност. Легналите модели са проектирани да са още по-здрави като косят много близо до земята с използването на режещи дискове, закрепени със стоманени болтове, което минимизира допълнителни повреди когато нещо се обърка.
 
От гледна точка на размера и сложността, изборът никога не е бил по-добър – от обикновен 1,2-метров трактор-косачка с дисково легло за косене до многофункционален гигант с мощност 480 конски сили, който се самоизтласква, след което може да окоси 14 метра с всеки ход.
 
Косене без регулиране
 
Ако тревата ще бъде разтилана, за да се суши, защо да не оставим регулирането на косачката?
 
Това е един от най-често задаваните въпроси и един производител е дал отговор на този въпрос с обикновена косачка, която не била съобразена с регулационната система.
 

Тези машини струват по-евтино, тежат по-малко и не се нуждаят от толкова много мощност колкото техните двойници с регулация, така че те могат да бъдат прикачвани към по-малки и по-икономични трактори особено когато се работи в предна/рядка или тройна комбинация.

Poettinger Novadisc тройна косачка идва в два размера покриващи ширина от 7,24 метра и 8,92 метра., с 50 см. застъпване на предните и задни елементи, за да обезпечат угледни, плътни ивици на рязане, както и нуждата от странично-преместваща се система.

Vicon - нерегулираната тройна косачка обхваща чифт от СМ908 обикновени косачки и 296F предно-поставени елементи, които режат 8,5 метра трева на един път.

Разпределяне на тревата

Въпреки ефективността на регулираните системи, все още е нужно доста време, за да изсъхне тревата. Ето защо предприемачите и големите производители използват широки косачки най-общо за да разпръскват тревата, за да намалят времето на изсъхване. Там, където регулиращите елементи са със същата ширина като режещата платформа, плиткия откос ще позволи на тревата да изсъхне малко по-бързо отколкото обикновено без наличието на гребло.
С различни роторни скорости, регулиращи се капаци и възможността да се променя скоростта на движение напред, установяването на система, която да разпределя тревата без да я накъсва, е балансирано действие, което заслужава малко повече внимание.

Както за самите косачки, “V” формата е обикновено най-използваната форма със свободни стоманени зъбци, които имат инерция, която помага да се противоустои на задръстването.

Полиетиленовите цепи помагат да се намали широчината на условния ротор, като едновременно заплахата от счупване на косящата машина намалява, ако някой от цепите се счупи.

Елементите под формата на свинска опашка работят срещу монтирания гребен на условния елемент на Fella`s “Effective” и стоманените “V” елементи на условния ротор на Krone Определено косачките от този вид стават най-широко разпространения модел заедно с по-сложно устроените пружини и/или хидравлично изключваща се система, която се опитва да осигури по-бърза скорост на косене. Водачът на машината, настанил се удобно с кабината, е по-предразположен да кара по-бързо в полето, отколкото всеки друг.

Навесното прикачване също така подобрява разпределението на тежината и намалява височината на машината, когато се пригодява за транспортиране. Ефективното окачване е дори по-важно за предно-навесени косачки заради включените различни сили.

Повечето модели включват система от предавателни лостове и пружинно подреждане, които по-скоро “дърпат” отколкото да “бутат” платформата, за да се подобри контура докато се поддържа минимално теглото на дисковото легло без това тегло да се отнема от височината.

Навесването чрез централен пивотен болт на режещия механизъм от спомагателното рамо – както на този Claas Disco - подобрява сцеплението между земята и машината.

Окачването на Pottinger NovaCat 306F позволява на косачката да се накланя във всички посоки, за да следва точно контура на земята, когато работи на високи обороти.

Косене напред и назад Това не е някаква нова концепция, но има повече косачки, които прокарват откоси по полето от ляво и дясно на трактора.

Далеч от предимствата да се реже нагоре и надолу отколкото на квадранти или кръгове, което означава че двойните откоси, събирани от фуражното ремарке или балопресата, ще бъдат паралелни.
Рязането по този начин дава на животните и птиците по-голям шанс да избягат, ако случайно попаднат в зоната на косене на машината.

John Deere 730 с рязане през 3 метра е една от най-малките централно-пивотно окачена косачка, а 6,2-метровата Krone EasyCut 6210 е една от най-широките в света.

Fella "SM" Trans-KC Turbo има нетрадиционно оформление, което му дава контролни и маневрени характеристики на навесна косачка в режим на работа, и удобството и стабилността на прикачна в процес на транспортиране. Спомагателно колело, монтирано в края, си поделя тежестта заедно със системата от предавателни лостове на трактора и в двете ситуации – в режим на работа и по време на транспортиране. В допълнение към 90-градусовата нормална позиция в режим на работа, леглото може да бъде настроено с 25 градуса повече с цел да се предотврати закачане на колелото в случаите, когато се реже близо до очертанията на полето. Рязането се извършва в размери от 3 и 4 метра със или без регулиращи зъбци под формата на опашка на прасе. Тройна коситба Комбинациите от тройни косачки стават все по-популярни сред предприемачите и фермерите с голяма обработваема тревна площ благодарение на високите производителност и маневреност и лесната подвижност на пътя.

По голямата производителност, прогнозирана с точност в управлението, е предизвикателство, което би било много по-лесно да бъде направено със GPS система за автоматично определяне на движението.

Конфигурацията единична предна част-двойна задна част е най-широко използваната, защото разпределя равномерно теглото на машината, но също така тежината да падне изцяло върху задната част може да се разглежда като алтернативен вариант. Обикновено използваната ширина е 7 метра, но може да достигне и до почти 9 метра.

При различни възможности, произтичащи от разликата в тежината, огледайте се за ефективен контрол на оказването на натиск върху леглото, за защитата при повреда в задната част в режим на работа и задоволително предно/задно регулиране, което елиминира пропуснати ивици в полето, които изискват някои тесни криви.

Гигантската тройна косачка на Lely`s - the Splendimo 900 MC

3,2-метрови косачки, които осигуряват обща ширина на рязане 8,9 метра с 350 мм. Препокриване между елементите от предната и задна части, и се нуждае от трактор с мощност 200 конски сили.