Сега е моментът да се погрижим за есенниците!

Правилната подготовка за презимуването на слетите култури става все по-важна и се отразява сериозно на добивите

Сега е моментът да се погрижим за есенниците!

През 2019 г. времето отново поднесе много неприятни изненади на земеделските стопани, особено що се отнася до есенните култури. Изминалият агросезон беше изключително тежък за тях още от самото им засаждане, чак до средата на пролетта. Сухата есен, топлата зима и липсата на дъждове до средата на месец април тази година, забавиха тяхното развитие и изглежда обрекоха реколтата. Като резултат от това хиляди декари с пшеница и рапица бяха разорани и презасети. 


Агрономите посъветваха стопаните да положат превантивни грижи за есенните посеви още през есента на 2018 г., с цел да ги предпазят от капризите на времето.

 

Тези, които се вслушаха в тази препоръка, днес могат да се похвалят със завидни резултати – повече продуктивни братя при пшеницата и в крайна сметка до 20-25% повишение в добива, в сравнение с нетретираните наесен площи.

 

За трета поредна година не дотам популярното есенно третиране се оказа ключово за постигането на още по-високи добиви и неутрализирането на неблагоприятните климатични фактори.


Добрата новина от сезона е, че при пролетниците обстоятелствата бяха съвсем различни. В общия случай в началната фаза на развитие липсваха сериозни стресови фактори и климатът беше благоприятен. Това обаче далеч не означава, че добре планираното подхранване не се отрази на разликата в добивите между третирани и нетретирани площи. На места, на които все пак имаше някакъв стрес за растенията, тя достигна до 20-25%.


В последните години една марка доказа своите лидерски позиции при антистресовите продукти, приложими при всички видове растения.

 

Панамин Агро® демонстрира отлични резултати при есенното прилагане като в общия случай постигна 20-25% повишение в добива, а на места с повече стресови фактори дори 30-35%.

 

Но дори там, където продуктът беше приложен напролет, като „спасение“ за вече пострадали площи с есенници, резултатите бяха добри – между 12 и 17% ръст в добива, тъй като стресът от сушата беше преодолян и потенциалът на растенията възстановен.


При пролетниците, въпреки че поради липсата на стрес за посевите не се очакваха значителни разлики в добивите между третираните с Панамин Агро® площи и оставените контроли, благодарение на удължената и ускорена фотосинтеза, която осигурява продукта на растенията, разлики имаше – 10-15% повишение в общия случай, а на места дори и 20-25%. С това беше доказано, че продуктът е ефективен дори и при липса на стрес, а разходите за употребата му в над 80% от случаите се възвръщат минимум в троен размер, под формата на увеличен добив и съответно печалба.


Като обобщение на годината може да се каже, че при зърнено-житни Панамин Агро® дава отлични резултати винаги, но най-вече когато се използва като превенция срещу климатичните аномалии. Сухите и топли зими през последните години, липсата на дъждове през пролетта, сланите и измръзванията, все по-често са фактор, с който земеделските производители трябва да се съобразяват. Ето защо есенното подхранване и защита на посевите все по-често заляга в агротехническата програма на практичните стопани. То вече играе ключова роля за формирането на едни добри и устойчиви добиви.


Тази есен Панамин Ко. пуска на пазара широка гама течни и листни торове от серията Panatop®, която в комбинация с вече утвърдилия се Панамин Агро®, ще гарантира един добър старт на есенниците, изразен в по-силни растения с по-голяма братимост. Panatop® и Панамин Агро® съвместно ще осигурят печелившата формула за постигане на оптимални резултати, независимо от климатичните условия.


Застраховайте есенниците сега с до 15% отстъпка!


Възползвайте се и от специалните пакетни предложения на Панамин Ко.!!!


​​​ВИЖТЕ ТУК РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА ПАНАМИН АГРО ПРЕЗ СЕЗОН 2018/2019!!! 

 


Удареният от градушка слънчоглед на Петър Славков бързо възстанови потенциала си и в крайна сметка третираните с Панамин Агро® площи дадоха със 74 кг/дка повече в сравнение с нетретираните или 369 срещу 295 кг/дка от контролата.

Земеделският стопанин Ивайло Йовков постигна увеличение на добивите при пшеница с +136 кг/дка от третираните с Панамин Агро® площи (764 срещу 638 кг/дка от контролата).

 

При Братя Павлови от региона на Генерал Тошево пшеница сорт Авеню даде 80 кг/дка в повече в сравнение с контролата, а лавандулата от 25 до 35% повишение на добива на масло от различните полета! При царевица, въпреки сушата, резултатът е 160 кг/дка повече в полза на Панамин в сравнение с контролата.

 

​​​ВИЖТЕ ТУК РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРИЛАГАНЕТО НА ПАНАМИН АГРО ПРЕЗ СЕЗОН 2018/2019!!! 

 

Повече информация за Панамин КО, както и продукта може да получите на [email protected] и на телефон: +359 883 20 99 20.