Селскостопанската авиация забави работата си заради затвореното въздушно пространство

Селскостопанската авиация забави работата си заради затвореното въздушно пространство

Вече четвърти ден селскостопанската авиация не може да работи. През изминалите три дни причината за това беше забраната за използване на въздушното пространство заради вулканичната дейност в Исландия, която важеше и за селскостопанската авиация.

От вчера забраната отпадна, но пък метеорологичните условия днес не позволяват на хеликоптерите да пръскат. Това заяви пред Фермер.БГ председателят на Съюза на селскостопанските авиооператори Ганчо Даскалов

В трите дни, докато имаше забрана за полетите, самолетите и вертолетите останаха на земята и колегите не можаха да се възползват от благоприятното време. Това е пагубно не само за бизнеса, но и за селското стопанство, заяви председателят на организацията.

В същото време Даскалов коментира, че вулканичният прах не е поставял под риск работата на вертолетите, тъй като те летят на малка височина - от 20 до 50 метра, а полетът им трае около 15 минути и не съществува опасност за двигателите на машините.

Очакваме през следващите дни по-благоприятни метеорологични условия за работа на полето, заяви Ганчо Даскалов, като допълни, че в момента се пръскат хербециди на есенниците и рапицата.