Семейни тайни за качествено напояване

Семейни тайни за качествено напояване
Семейните фирми, ангажирани със селското стопанство в Европа са традиция. Тази традиция в България е спазена и от компанията Аква Системс.
 
Тя стартира своята работа през 2001 г. като една от първите фирми за проектиране и изграждане на напоителни системи в България. Основател на компанията е Марин Калнев, а неговата работа днес се продължава от синовете му Атанас и Михаил. Екип на Трактор.БГ разговаря с тях по време на изложението БАТА АГРО 2018. 
 
 
„В началото на 90-те години, като служител Марин Калнев внася една от първите италиански тръбно-ролкови машини в България. Две десетилетия по-късно той се връща към своята стара страст и започва партньорството между Аква Системс и на Irrimec. С много ентусиазъм и много работа започва в годините да добавя други продукти. И вече фирмата наброява трийсет и двама души. 
 
Централата се намира в град Пловдив, като разгърнатата площ на склада и офиса е около 4 000 кв. м, разказа Атанас Калнев. 
Тази година, компанията е изградила и свой агроцентър в Шумен, като разполага и с други свои обекти в различни региони на страната. 
 
Кои обаче са Irrimec?
„Irrimec от 1974 г. присъстват на световния пазар. Те са създадени от Антонио Фратос. Той е един от първите производители на тръбно-ролкови в Европа. И както фирма Аква Системс започва като семейна фирма, така и Irrimec също започват като семейна фирма. През `80-те години към фирма Irrimec се присъединява и един инженер - Жан-Клод Турие, който е много знакова личност в тази сфера, тъй като той има над 10 патента, които са свързани само и единствено с тръбно-ролковите машини.
 
 
Той е всъщност един от първите европейци, които внасят от Щатите технологията за тръбно-ролковите машини. Irrimec също са собственици и на фирмата Otech, които са една от водещите фирми в пивот системите“, каза Калнев. 
За да могат фермерите да видят разликата между тръбно-ролковите машини на Irrimec и останалите производители ни разказа повече Михаил Калнев. 
 
Основен отличителен белег е големият зъбен венец, който задвижва макарата. 
 
 
„При всички останали производители в света той е или по-малък като диаметър, или е с верига, което е слаб детайл, като цяло. При нас това се прави от шведска стомана. Тя има практически доживотна гаранция. Виждали сме машини на по 20 години, които реално нямат износване на венеца. Нарочно е направено с най-големият диаметър, защото по този начин имаме най-малка загуба на налягане при преминаване на водата през турбината. Най-облекчен режим има на работа.  
 
Друг отличителен белег е всъщност радиалната турбина. Тя ни позволява всъщност да имаме минимални загуби на налягане на водата, когато преминава през нея. За разлика от останалите производители, които губят около 0.75 атм налягане при преминаване, при нас загубата е 2 пъти по-малко – т.е. 0.35 атм. Всъщност по този начин облекчава работата на помпата и по този начин всеки един фермер пести пари по време на сезона, когато напоява“, посочи Михаил Калнев. 
 
Irrimec са единственият производител, чиито машини, при разпъване на тръбата, работят на свободен ход. Съотвено, скороста на разпъвене е до 15 км.ч, докато при другите производители е ограничена до 5 км.ч. 
 
При всички останали машини, когато трябва да се направи някакъв вид корекция в напояването,  машината и помпата, трябва да бъдат задължително спрени. Което създава проблеми, когато помпата е на голямо разстояние. При машините на Irrimec, просто изключваш от скорост, през това време помпата продължава да работи, а машината да полива.
 
„За разлика от всички производители в света, които работят с 4-степенна скоростна кутия, ние работим с 6-степенна. Това ни дава възможност да имаме по-ефективно напояване и съответно по-прецизно настройване на машината според нуждите, които искаме да направим като поливка“, отбеляза той. 
 
Михаил Калнев посочи и друга съществена разлика –отделянето на турбината от скоростната кутия: 
„Всички производители ги създават, правейки турбината и скоростната кутия в един общ кожух. Само че по време на работа в даден момент семеренгът между турбината и скоростната кутия започва да изпуска вода. По този начин скоростната кутия се пълни с вода и тя вече спира да работи по нормалния начин. При нас дизайнът е отделен. По този начин нямаме възможност по време на сезона да имаме какъвто и да било проблем или дори и да имаме проблем, той е лесно отстраним в рамките на половин час“. 
 
 
Важно за фермерите е, че при всички машини Irrimec, дизайнът е направен така, че семерингите, лагерите и други  детайли, да са лесни за намиране във всяка железария, а подмяната им, да с бърз достъп и обслужване.
„Не е нужно специфична част да идва от Италия, която да се чака в продължение на дни, седмици или да има усложнения с доставката. Просто в рамките на 1 час можем да си набавим нужните ни части за ремонт“, обясни Михаил Калнев. 
 
Важен детайл, който също  отличава машините на Irrimec е и това,че цялата машина е изработена от дебела,  прахово боядисана, валцована стомана. Това придава допълнителна стабилност на цялата макара  и при придвижване, дори при силно неравен терен, опасноста от усукване и  обръщане при транспорт е минимална. 
 
„При експлоатация дори да я чукнем, да я ударим, самата боя се вдлъбва, но не се отлюпва. Т.е. няма да имаме оттам нататък ръжди. Което е много важно за дългия живот на експлоатация на машината“, каза специалистът . 
Двамата братя са категорични, че за тях най-важното е машините, които предлагат на земеделските стопани, да са издържливи, лесни за употреба и частите им да са лесни за намиране. 
 
Още за портфолиото на Аква Системс можете да научите на интернет страницата на компанията aquasys-bg.com
Добави коментар