Сеялката Väderstad Rapid празнува 30-годишен юбилей

С пускането си на пазара през 1991 г., сеялката Rapid прави революция в технологията на изсяване със своите уникални сеитбени култъри

Сеялката Väderstad Rapid празнува 30-годишен юбилей

Väderstad, една от водещите компании в света за производство на машини за почвообработка и сеитба, празнува 30-годишен юбилей на сеялката Rapid. От нейното представяне през 1991г. са продадени близо 28 000 броя Rapid на фермери по целия свят, търсещи надеждна машина, подходяща за сеитба във всички възможни условия.

 

Väderstad представя изцяло нова сеялка на Агритехника 2022


С пускането си на пазара през 1991 г., сеялката Rapid прави революция в технологията на изсяване със своите уникални сеитбени култъри и гениална система за контрол на дълбочината. Тя продължава да жъне огромен успех и днес, 30 години по-късно, след безброй подобрения и нововъведения в концепцията на Rapid.

 


"Когато разработвахме Rapid нашата цел беше да създадем машина, способна да извърши няколко операции едновременно. Но също така и да работи отлично във всички условия на полето. Ние я наричаме универсалната сеялка за слети култури", сподели Бо Старк, Регионален търговски мениджър на Väderstad за северните пазари и наследник второто поколение в семейството собственик на компанията.


Една от основните причини Rapid да има такъв голям успех е, че тя прави подготовка на сеитбеното легло, подравняване на полето, изсяване и уплътняване на почвата с едно минаване – като в същото време предлага надежден резултат при висока работна скорост. Големите притъпкващи колела след изсяващите култъри станаха запазена марка на Rapid, тези колела осигуряват отличен контакт между семето и почвата, дори и в по-тежки почви.    

 


Притъпкващите колела са офсетно разположени, което означава, че всяко второ колело е разположено на 190 мм назад на отделна ос. Това дава много предимства като по-малко вибрации, позволяващи по-висока прецизност по време на сеитба, а също така намаляват теглителните изисквания с до 25%.


"Спомням си, че преди време разговарях с фермер, който наистина се наслаждаваше на работата си с Rapid. Той винаги казваше, че „Rapid е наистина Jeep на сеялките за слети култури, вършеща работа навсякъде и във всички условия“, заключи Бо Старк.

 

Повече информация за машините с марката Väderstad може да получите от официалния вносител на марката за България - Тайтън Машинъри България.