Ще закъснее ли стартирането на новата ОСП?

  • 18
  • 0
  • Новини
Ще закъснее ли стартирането на новата ОСП?

 

На 11 юли Европейската комисия (ЕК) одобри първия Стратегически план. Още 4 са на финалната права, като до края на този месец се очаква зелена светлина за общо 10 плана. Това са последните новини от Главна дирекция “Земеделие и развитие на селските райони”, съобщи евродепутатът Атидже Алиева-Вели в своя профил в социалните мрежи.

 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

 

Тя изказа критична оценка относно работата на Комисията и изрази притеснение, че е възможно стартирането на новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) да се забави. 

 

“Нашата група не сме оптимисти по отношение на навременното стартиране на новата ОСП. Оценката на националните стратегически планове е непрозрачен и затворен процес, а ЕК закъснява с приемането на делегирани актове. Ако до края на септември нямаме яснота с одобрението на плановете, какво ще направи ЕК? Има ли план Б, ще се удължи ли с още една година преходният период и кога ще влезе в сила новата ОСП?

 

На този етап ЕК не вижда нужда от удължаване на преходния период с още една година. Въпреки това Комисията не може да гарантира, че всички планове ще бъдат одобрени до края на септември особено за страните, които закъсняха с подаването им. В случаите пък, в които държавите не са изпратили удовлетворителен отговор на коментарите на ЕК, тя ще изпрати второ писмо с коментари и препоръки, което допълнително може да забави одобрението”, обяснява евродепутатът в своя публикация

 

От друга страна, ЕК увери, че всички стратегически планове ще бъдат одобрени до края на 2022 година

 

Разбира се, не трябва да подценяваме кризата, размириците в Украйна и последствията за сектора, които също указват влияние и не бива да се пренебрегват. Въпреки това пълномощният  министър в постоянното представителство на България в Брюксел - Снежана Благоева, също е на мнение, че не се очаква да има забавяне по изпълнението на новата ОСП. 

 

България изпрати своя Стратегически план на 25 февруари 2022 г., а коментарите по него пристигнаха на 23 май. Тази седмица се очаква на заседание на Тематичната работна група земеделското ведомство да съобщи на бранша какви са отговорите по забележките на ЕК. Оттам нататък остава да чакаме официалното финализиране и изпращане към Комисия.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар